SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1960 >>

DEVAM: 43 EFENDİSİNİN İZNİ OLMAKSIZIN KÖLENİN NİKAH AKDİNİN KIYILMASI (HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن يحيى وصالح بن مُحَمَّد بن يحيى بن سعيد. قالا: حَدَّثَنَا أبو غسان، مالك بن إسماعيل. حَدَّثَنَا مندل عن ابن جريح، عن موسى بن عقبة، عن نافع، عن ابن عمر؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((أيما عبد تزوج بغير إذا مواليه، فهو زان)).

 

فِي الزَوَائِد: في إِسْنَاده مندل، وهو ضَعِيْف.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Efendilerinin izni olmaksızın hangi köle nikahını kıyarsa zina tehlikesine düşmüş olur.»

 

Not: Bunun senedinde bulunan Mendel'in zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un Cabir (r.a.)'den rivayet ettiği metin yukardaki son hadis metninin aynıdır. Tirmizi'nin iki senedIe Cabir (r.a.)'den rivayet ettiği metin de buradaki son hadis metnine daha çok uyuyor.

 

Hadislerde geçen "Tezevvüc"den maksat nikah akdini kıymaktır. Efendisinin izni olmadan nikah akdini kıyan bir kölenin kıydığı nikah batıl olduğu için zina tehlikesi ile karşı karşıya gelmiş olur. Ve bu akit üzerine evlendiği kadınla cinsel ilişkide bulunursa zina etmiş olur. Hadisten kastedilen mana budur.

 

Hadisdeki "Tezevvüc" kelimesi mecazi olarak cinsel ilişkide bulunmak anlamında da kullanılabiliyor ise de bu mana kastedilmemiştir. çünkü cinsel ilişkide bulunmak için kölenin efendisinden izin alması gerekliliği manası çıkar ki bu mana kastedilmemiştir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Hadis, kölenin, kendi efendisinden izin almadan kıydığı nikahının batıl olduğuna delalet eder. Çünkü kölenin bedeni ve emeği efendisinin malıdır. Evlenip karısmm hakları ile meşgulolunca, efendisinin hizmetine tam manasıyla kendisini verememiş olur. Efendisinin hak ve menfaatlarının korunması için onun kendi başına evlenmesi batıl sayılmıştır.

 

BU HUSUSTAKİ ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ

 

1. İmam Evzai, Şafii, Ahmed ve İshak bin Rahaveyh'in mezhebi budur. Bunlara göre kölenin efendisinden izinsiz olarak kıydığı nikah, efendisi sonradan kabul etse bile bu batıldır.

 

2. Hanefiler'e göre de nikah batıldır. Ancak kölenin efendisi kıyılan nikahı açıkça veya zımnen kabul etse akid geçerli sayılır.

 

3. Malik'e göre kıyılan nikah sahihtir. Fakat kölenin efendisi bunu feshedebilir.