SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1961 >>

44- MUT'A NİKAHININ YASAKLlĞI BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن يحيى. حَدَّثَنَا بشر بن عمر. حَدَّثَنَا مالك بن أنس، عن ابن شهاب، عن عبد اللَّه والحسن، ابني مُحَمَّد بن علي، عن أبيهما، عن علي بن أبي طالب؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم نهى عن متعة النساء يوم خيبر، وعن لحوم الحمر الإنسية.

 

Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber (savaşı) günü kadınların mut'a usulü ile nikahlanmasını ve ehli merkeblerin etinin yenilmesini şüphesiz yasakladı.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim. Tirmizi ve Nesai de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin; "Hayber günü" sözü Buhari ve Müslim'in birer rivayetlerinde "Neha" fiilinin hemen arkasında olup aralarında başka kelime bulunmadığından hadisdeki her iki yasağın Hayber günü konulduğu kesinlikle anlaşılmıştır.

 

Bu hadisin başka bir rivayetinde, ehli merkeblerin etinin yenilmesi yasaklandığı halde at etinin yenilmesine ruhsat verildiği bildirilmiştir. İmam Ebu Yusuf, Muhammed, Şafii, Ahmed ve bir çok alim, bu hadise dayanarak at etinin yenilmesinin caizliğine hükmetmişlerdir.

 

Ebu Hanife, Malik, Evzai ve Ebu Ubeyd'e göre at ve katır da merkeb gibidir, etleri yenilmez. Çünkü Kur'an bu hayvanların binilme, yük taşıma ve süs için yaratıldığını beyan buyurmuştur.  Hicretin 8. yılı vuku bulan Hayber savaşında mut'a nikahı ile ehli merkeblerin etinin yenilmesinin yasaklandığına bu hadis de!ildir.