SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1967 >>

46- (EVLENMEDE) EMSAL (GÖZETME) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن شابور الرقي. حَدَّثَنَا عبد الحميد بن سليمان الأنصاري، أخو فليح، عن مُحَمَّد بن عجلان، عن ابن وثيمة البصري، عن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((إذا أتاكم من ترضون خلقه ودينه فزوجوه. إلا تفعلوا تكن فتنة في الأرض وفساد عريض)).

 

والحديث قد أخرجه الترمذي ورجح إرساله. ثم أخرجه من حديث أبي حاتم المزني، زوقال فيه: إنه حسن.

 

Ebü Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Huyundan ve dindarlığından razı olduğunuz bir adam (yakınınız olan bir kızla evlenmek için) size geldiği zaman (kızı) onunla evlendirin. Eğer (bunu) yapmazsanız yeryüzünde bir fitne ve büyük bir bozukluk olacaktır.»

 

Not: Bu hadisi Tirmizi de rivayet ederek, senedinin munkati (kesik) olduğunu tercih etmiş, sonra başka bir senedle Ebu Hatem el-Müzeni (r.a.)'dan merfu' olarak rivayet ederek bu senedin hasen olduğunu söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Notta işaret edildiği gibi Tirmizi bu hadisi Ebu Hureyre (r.a.)'dan kısmen değişik iki senedIe rivayet etmiştir. Senedin birisinde Ebu Hureyre (r.a.) ile İbni Aclan arasındaki ravi İbni Vesime bulunmadığı için sened mürsel yani munkati'dir. Tirmizi bu senedi tercih etmiş, ayrıca başka bir senedIe Ebu Hatem el-Müzeni (r.anh)'den merfu olarak rivayet ederek: Ebu Hatem sahabidir, bundan başka hadisini bilmiyoruz, demiştir.

 

Hadisin Manası: Tuhfe yazarı şöyle der: "Yani huyunu ve dindarlığını güzel gördüğünüz beğendiğiniz bir adam evladınızdan ve yakınlarınızdan bir kadınla evlenmek için size teklifte bulunduğu zaman kadını onunla evlendirin. Eğer kadını diyanetini ve huyunu beğendiğiniz adama vermeyip, sırf zenginliğe veya sırf güzellik ve makama rağbet ederseniz yeryüzünde karışıklık. bozukluk olacaktır. Çünkü kızlarınız zengin veya makam sahiplerinden başka kimselerle evlendirmezseniz, kadınlarınızın çoğu kocasız ve erkeklerinizin çoğu karısız kalacak, dolayısıyla kötülük, fuhuş ve ahlaksızlık çoğalacak. Kadınların veliIerine birtakım lekeler gelebilecek, fitne ve fesat çoğalacak, neslin devamlılığı aksayacak, iffet ve muhafazakarlık azalacaktır,"

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Hadis, nikah konusunda erkeğin kadına küfü olmasının temel ve dönüm noktasının erkeğin dindarlığı ve güzel huyluIuğu olduğuna delalet eder.

 

Din bakımından küfülük, alimlerin icmaı ile gereklidir. Ve bu özellik erkeklerde aranır, kadınlarda aranmaz, Çünkü gerek bu hadis, gerekse başka hadisler, erkeğin kadına küf'ü olmasına dair gelmiştir. Bunun içindir ki müslüman bir kadının, hıristiyan veya yahudi bir erkekle evlenmesi caiz görülmemiştir. Fakat müslüman bir erkeğin ehli kitap olan bir kadınla evlenmesine cevaz verilmiştir.

 

ERKEK HANGİ HUSUSLARDA KADINA KÜF'Ü OLACAK?

 

1, Cumhura göre din, özgürlük, soy ve san'at (yaptığı iş) olmak üzere dört hususta denklik aranır. Bu itibarla: Müslüman bir kadın gayri müslim bir erkekle, dindar bir kadın fasık bir erkekle, hür bir kadın, bir köle ile, köklü ve eşraftan bir aile kızı, soyu sopu tanınmayan. bir erkekle, ticaret gibi üstün bir işle meşgulolan bir aile kızı, adi bir işle meşgulolan erkekle evlendirilemez. Ancak kadın veya velisi evlenmeye rıza gösterirse kadın emsali sayılmayan müslüman bir erkekle evlenebilir.

 

2. Malik'e göre küf'ülük yalnız din bakımından şarttır. Başka bakımlardan aranmaz.

 

3. Şafiiler'in meşhur kavline göre küfülük için şu özellikler aranır: Dindarlık, özgürlük, soyluluk, san'at ve nikahın feshedilmesine dinen gerekçe sayılan deIiIik ve cüzzam gibi hastalıklardan sağlam olmak.

 

4, Ahmed'e göre, dindarlık ve soyluluk özelliği aranır. Ondan yapılan ikinci bir rivayete göre yalnız soyluluk özelliği aranır.