SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1983 >>

51- ERKEKLERİN KARILARINI DÖVMELERİ BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عبد اللَّه بن نمير. حَدَّثَنَا هشام بن عروة عن أبيه، عن عبد اللَّه بن زمعة؛ قَال:  - خطب النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم. ثم ذكر النساء. فوعظهم فيهن. ثم قَالَ ((إلام يجلد أحدكم امرأته جلد الأمة؟ ولعله أن يضاجعها من آخر يومه)).

 

Abdullah bin Zam'a (r.a.)'den: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (ashabına) hitabede bulundu. Sonra kadınlardan bahsedip bunlar (a iyilik etmek) hakkında erkeklere nasihatta bulunduktan sonra şöyle buyurdu: «Cariyeyi değnekle dövercesine ne zamana kadar bazılarınız karılarını değnekle dövecek (yani bu adeti sürdürecek)tir? Halbuki döven adamın, dövdüğü karısının yatağına ayni günün sonunda girmesi umulur.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim daha uzun bir metin halinde rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Sindi bu hadisle ilgili olarak şöyle der: Yani bazılarınız cariyeyi dövdüğü gibi nikahlı karısını şiddetle döver. Öteden beri alışılan bu hale ne zamana kadar devam edilecektir? Bu adeti terkedin.

 

Halk carlyeyi değnekle dövme adetine alışkın olduğu için hadiste carlyeyi dövmekten bahsedilmiştir. Bu benzetme, cariyeyi şiddetle dövmenin caizliğini ifade etmez.

 

Bir hadiste: ''Sopanı kann (ın üstün)den kaldırma'' buyurulmuştur. Bir kavle göre bu hadisten maksat kadını dövmek değil, onu te'dip etmektir.

 

Erkek gece ailesinin yatağına gireceğine göre aralarında birlik ve sevgi olmalıdır. Kadını değnekle dövmek ise bu birlik ve sevgiye uygun düşmez. Sabahleyin karıyı dövüp akşam onunla aynı yatağa girip yatmak birbirine uygun şeyler sayılmadığı için bunu düşünüp dövmekten vazgeçmek için hadisin sonunda bir irşat yapılmıştır.