SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1982 >>

DEVAM: 50- KADINLARLA İYİ GEÇİNMEK BABI

 

حَدَّثَنَا حفص بن عمرو. حَدَّثَنَا عمر بن حبيب القاضي. قَالَ: حَدَّثَنَا هشام بن عروة عن أبيه، عن عائشة؛

 - قالت: كنت ألعب بالبنات وأنا عند رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم. فكان يسرب إلى صواحباتي يلاعبنني.

 

فِي الزَوَائِد: مُحَمَّد ضَعِيْف، لأن فيه عمر بن حبيب العدوي قاضي البصرة، ثم قاضي الشرقية للمأمون، متفق على تضغيفه، وكذبه ابن معين. قَالَ السندي: قلت أصل الحديث ثابت بلا ريب.

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanında iken (yani O'nunla evli iken) oyuncak bebeklerle oynardım. Efendimiz de benim (kız) arkadaşlarımı bana gönderirdi, arkadaşlarımla oynaşırdık.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir; Bunun. senedi zayıftır. Çünkü halife Memun döneminde önce Basra kadılığı, daha sonra Eş-Şarkiyye kadılığı yapmış olan ravi Ömer bin Habib el-Adevi'nin zayıflığı hususunda ittifak vardır. İbni Main de bu raviyi yalanlamıştır.

 

Sindl: Ben derim ki bu hadis'in aslı şüphesiz sabittir, demiştir

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadiste geçen Benat kelimesinin lügat manası kızlar demektir. Sindi'nin beyanına göre en-Nihaye'de şöyle denilmiştir. Benat kelimesi ile çocukların oyuncağı olan bebekler kastedilmiştir. Kadı iyaz demiş ki: Bu hadis, kız çocukların oyuncak bebeklerle oynamalarının caizliğine delalet eder. Peygamber (s.a.v.)'in bu durumu görüp itiraz etmediğine dair hadis vardır. Alimler bunun hikmetini şöyle anlatmışlardır. Bunun sebebi kız çocukların, bebeklere bakmaya, onlara hizmet etmeye ve ev işlerine alıştırılmalarıdır.

 

Nevevi: de: Resim ve heykellerin yapılması ve evde bulunelımlmasının yasaklıgına ait hadislerden, oyuncak bebeklerin müstesna kılındığı muhtemeldir". Bunun hikmeti de yukarda anılan sebep olabilir. Yahut oyuncak bebekler de diğer resim ve heykeller gibi yasaktır, Aişe (r.anha)'nın oyuncak bebekler edinip onlarla oynaması, hicretin ilk zamanlarında ve henüz resimlerle ilgili yasaklama hükmü verilmemiş iken olmuş olabilir, demiştir.

 

Suyuti de Nesai'nin haşiyesinde: Resim ve heykellerin edinilmesi, bulundurulması ve yapılması ile ilgili hüküm varken Aişe (r.anha) ve arkadaşları mükelleflik çağı olan erginlik çağına varmamış oldukları için oyuncak bebeklerle oynamışlar, diye bir yorum yapılabilir. Çünkü erginlik çağına varmamış olanlar, dini vecibelerle mükellef sayılmazlar. Nitekim veli, erkek çocuğuna ipekli elbise giydirebilir Halbuki ipekli elbise erkekler için. haramdır, demiştir.

 

Sindi yukardaki nakilleri yaptıktan sonra. şöyle der; Suyuti'nin bu yorumu bizim Hanefi alimlerimizin edindikleri kaidelere aykırıdır. Çünkü bizim alimlerimize göre veli, erkek çocuğuna ipekli elbise giydiremez. Hadisler de alimlerimizin görüşünü teyid eder. Örneğin; Peygamber (s.a.v.) kendi aile ferdIerinin küçük yaştaki çocuklarını sadaka malını yemekten menetmiştir. Bilindiği gibi Efendimize ve aile ferdIerine sadakadan yemek haram kılınmıştır

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Erkek, ailesine iyi davranmalıdır.

2. Kızların ve kadınların oyuncak bebeklerle oynaması meşrudur. Bu husustaki özlü bilgi Sindi'den naklen verilmiştir. El-Menhel yazarı 2. cüz'ün 297. sahifesinde resimle ilgili bir hadisin açıklaması bahsinde geniş bilgi verdikten sonra. şöyle der:

 

Ez-Zürkaani; Gölge veren resimlerin edinilmesi, bulundurulması alim!erin icmaı ile haramdır ancak kızların oyuncak bebeklerle oynaması bu hükümden müstesnadır, demiştir. Kadı iyaz da bu istisnayı yaptıktan sonra: İmam Malik, adamın kendi kızına. oyuncak bebekleri almasını mekruh saymıştır. Bazı alimler ise kızların oyuncak bebeklerl oynamasına. cevaz veren hadislerin resimlerin yasaklığına ait hadislerle mensuh olduğunu söylemişlerdir, demiştir. En ihtiyatlısı her türlü resimleri yani oyuncak bebekler de dahil hiç bir resmi bulundurmamaktır.

Resimlerle ilgili geniş bilgi müellifin 3649 - 3653 nolu hadisler bölümünde inşaalah veriecektir.