SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1981 >>

DEVAM: 50- KADINLARLA İYİ GEÇİNMEK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن بشر، عن زكريا، عن خالد بن سلمة، عن البهي، عن عروة بن الزبير؛ قَالَ: قالت: عائشة:  - ما علمت حتى دخلت علي زينب بغير إذا، وهي غضبى. ثم قالت: يَا رَسُولَ اللَّه! أحسبك إذا قلبت لك بنية أبي بكر ذريعتها. ثم أقبلت علي, فأعرضت عنها. حتى قَالَ النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((دونك فانتصري)) فأقبلت عليها، حتى رأيتها وقد يبس ريقها في فيها، ما ترد على شيئا. فرأيت النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم يتهلل وجهه.

 

فِي الزَوَائِد: إِسْنَاده صحيح ورجاله ثقات. وزكريا بن أبي زائدة كان يدلس.

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Zeyneb (bint-i Cahş (r.anha), benim odama izinsiz ve öfkeli olarak girinceye kadar (Kumalarımın kızdıklarını) bilmiyordum. (Zeyneb) odama girdikten sonra (odamda bulunan) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e :

 

Ya Resulallah I Ebu Bekir'in kızcağızı senin için kollarını çevirince, (onun yaptığı iş) sana yetiyor mu? dedikten sonra bana yöneldi (aleyhimde atıp tuttu.) Ben (ona cevap vermeyip) ondan vazgeçtim. Nihayet Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bana) :

 

«O'nu tutup kendini savun,» buyurunca ben ona yöneldim. Nihayet bana cevap veremez ve tükürüğü ağzında kurumuş vaziyette kendisini gördüm. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'in de mübarek yüzünün güldüğünü gördüm.

 

Not: Zevald'de şöyle denilmiştJr: Bunun senedi sahih olup ravileri sikadır. Ravi Zekeriyya. bin Zahide de tedlis ederdi.

 

AÇIKLAMA: Sindi bu hadisin açıklaması bahsinde şöyle der: Peygamber (s.a.v.) kadınları arasında uyguladığı nöbet usülüne göre sıra Aişe (r.anha}'nın odasında kalmaya geldiği gün, sahabiler Efendimize hediyeler sunarlardı, diğer kadınlarının günlerinde bu tür hediyeleri vermezlerdi. Aişe (r.anha)'nm kumalan bu duruma kızdılar. Peygamber (s.a.v.)'in kızı Fatime (r.anha} bu durumu sezdirmek için Aişe (r.anha)'nın odasına gidip duruma kapalı bır şekilde işaret etti. Sonra Zeyneb (r.anha) gidip çıkışınca Aişe (r.anha) durumun mahiyetini öğrendi. Zeyneb (r.anha)'nın Peygamber (s.a.v.)'e söylediği sözden maksadı şudur: Sen Aişe'yi fazlasıyla sevdiğin için başka bir şeye bakmaz gibi oldun.

 

Zeyneb (r.anha}, Aişe (r.anha)'ya yüklenip aleyhinde atıp tutunca, Peygamber (s.a.v.) Aişe (r.anha)'nın kendini savunmasını ve Zeyneb (r.anha}'ya gereken cevabı vermesini emretmiştir. Bu emirden maksat şu olabilir: Bir münakaşanın sona erdirilmesi cevap vermeye bağlı ise bu yapılmalıdır, bunu yapmakta bir sakınca yoktur. Aksi takdirde, yani münakaşacıya cevap vermekte bir yarar yok ise çekiştireni bağışlamak daha iyidir.

 

Hadis, aileye karşı iyi davranmanın en iyi örneğini vermiştir. Çünkü Peygamber (s.a.v.) Aişe (r.anha)'nın odasında bulunduğu bir sırada Zeyneb (r.anha}, izin almadan ve öfkeli bir halde odaya giriyor, Peygamber (s.a.v.)'e çıkışıyor, sonra da Aişe (r.anha}'ye sataşıp, aleyhinde atıp tutuyor. Buna rağmen Efendimiz hazretleri bir şey söylemeyip müsamaha ve sabırla karşılıyor. Nihayet Aişe (r.anha)'ya kendini savunması ve cevap vermesi için müsaade buyuruyor. Aişe (r.anha)'nın cevap vermesi ve bu kere Zeyneb (r.anha)'nın susup cevap veremiyeceği duruma geçmesi karşısında efendimiz sevinip sevinç belirtisi mübarek yüzünde görülüyor