SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1991 >>

DEVAM: 53- NE ZAMAN GERDEĞE GİRMENİN MÜSTEHAB OLDUĞUNUN (BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أسود بن عامر. حَدَّثَنَا زهير. حَدَّثَنَا زهير، عن مُحَمَّد بن إسحاق، عن عبد اللَّه بن أبي بكر، عن أبيه، عن عبد الملك بن الحارث بن هشام، عن أبيه؛  - أن النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم تزوج أم سلمة في شوال. وجمعها إليه في شوال.

 

فِي الزَوَائِد: في إِسْنَاده مُحَمَّد بن إسحاق. وقد عنعنه. وليس للحارث بن هشام بن المغيرة سوى هذا الحديث عند المصنف. وليس له شيء في الأصول الخمسة. قَالَ المزي: ورواه مُحَمَّد بن يزيد المستملي عن أسود بن عامر بإسناده. إلا أنه قَالَ: عبد الرحمن. بدل عبد الملك. وهو أولى بالصواب.

 

el-Haris bin Hişam (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ümmü Seleme (r.anha)'yı Şevval ayında nikahladı ve Şevval ayında onunla gerdeğe girdi."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadında bulunan Muhammed bin ish&k tedlisçi olup bu hadisi an'ane ile rivayet etmiştir. Ayrıca müellifin yanında, el-Haris bin Hişam bin el-Muğİre'nin bundan başka hadisi yoktur. BuharI, Müslim, Tirmizl, Ebu Davud ve Nesai'de İse bu ravlnin hiç bir hadisi yoktur.

El-MizzI: Muhammed bin Yezld el-Müstemli de bu hadisi Esved bin amir'den, Esved'ln senedi ile rivayet etmiştir. Buradaki senedden şu farkla ki bu se-neddeki Abdülmellk yerine Abdurrahman bulunur. O daha isabetlidir, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Nevevi bu hadisin şerhinde şöyle der: "Bu hadis, evlenme, evlendirme, nikah kıyma ve gerdeğe girme işlerinin Şevval ayında yapılmasının müstehabhğına delalet eder. Arkadaşlarımız anılan işlerin Şevval ayında yapılmasının müstehablığını açıkça hükme bağlayarak bu hadisi delil göstermişlerdir.

 

Cahiliyyet devri insanları ve bu günün cahil tabakası, Şevval ayında nikah kıymaktan ve gerdeğe girmekten hoşlanmazlar ve bunu uğursuz olarak anhyagelmişlerdir. Bu görüş tamamen asılsız ve batıl bir itikaddır. Cahiliyyet devrinin batıl kalıntılarındandır. Aişe (r.anha) bu batıl itikadı reddetmek üzere bu hadisi söylemiştir.

 

Aişe (r.anha), Peygamber (s.a.v.)'e uymak ve sünnet-i seniyye'ye riayet etmek için kendi yakını olan kadınların nikah ve gerdeğe girme işlerinin Şevval ayında yapılmasını arzu ve tercih ederdi. Tercih sebebi anlatılan şeydi, Şevval ayının kendisinde bir mutluluğun varlığı inanışı değildi.