SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1992 >>

54- ADAM KARISINA BİR ŞEY VERMEDEN ONUNLA GERDEĞE GİREBİLİR BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن يحيى. حَدَّثَنَا الهيثم بن جميل. حَدَّثَنَا شريك، عن منصور ((ظنه)) عن طلحة، عن خيثمة، عن عائشة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم أمرها أن تدخل على رجل امرأته قبل أن يعطيها شيئا.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Bir adam karısına bir şey vermemiş iken kadını adamın gerdek odasına dahil etmesini Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Aişe (r.anha)'ya emretmiştir/.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis, mehirden bir şey vermeden önce erkeğin gerdeğe girmesinin caizliğine delalet eder. Hadisin zahirine göre kadın mehirden bir şey almadığı gerekçesi ile kendisini kocasına teslim etmekten imtina edemez. Ebu Davud bu hadisi Nikah kitabının 36. babında rivayet etmiştir.

Tekınile yazarı da bu babın şerhinde ezcümle şöyle der; Said bin el-Müseyyeb, el-Hasan, Nehai, Sevri, Şafii, Ahmed, İshak ve Hanefi alimler bu hadisi ve Ebu Davud'un rivayet ettiği Ukbe bin Amir'in hadisini delil göstererek: Bir adam nikahladığı kadının mehrinden bir şey vermeden önce gerdeğe girebilir, demişlerdir. Gerdeğe girmeden önce kadına bir şey verilmesine dair gelen hadislerdeki emir bunlarca müstehablık manasına yorumlanmıştır.

 

Alimlerden bir cemaatın kavline göre kadına bir şey verilmeden önce gerdeğe girmek erkek için caiz değildir. Hattabi: "İbn-i Ömer (r.a.): Karısına az veya çok bir şey vermeden onunla gerdeğe girmek bir müslümana helal değildir, demiştir." İbn-i Abbas ve Katade'nin de bunu mekruh saydıkları rivayet edilmiştir. Zühri de: Adam karısına bir şey vermedikçe gerdeğe girmemesi yolunda uygulama devam edegelmiştir, demiştir. Malik bin Enes de: Nikah kıyılırken mehir tayin edilsin edilmesin en az 3 dirhem gümüş veya bir bölü dört dinar altın vermedikçe adam gerdeğe giremez, demiştir, der.