SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1997 >>

DEVAM: 56- ĞAYRET (KISKANMA) BABI

 

حَدَّثَنَا هارون بن إسحاق. حَدَّثَنَا عبدة بن سليمان، عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة؛ قالت:  - ما غرت على امرأة قط، ما غرت على خديجة. مما رأيت من ذكر رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم لها. ولقد أمره ربه أن يبشرها ببيت في الجنة من قصب. يعني من ذهب. قاله ابن ماجة.

 

فِي الزَوَائِد: إِسْنَاده صحيح ورجاله ثقات.

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in Hadice (r.anha)'yı (yanımda çok) andığını gördüğüm için onu kıskandığım kadar (kumalarımdan) hiç bir kadını kıskanmadım. (Kıskanmanın diğer bir nedeni olarak) ve and olsun ki Rabb Teala Hadice'yi cennette kasab'tan (ibn-i Maceh dedi ki yani altından) bir köşk ile müjdelemeyi Nebi'e emretmiştir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih Olup ravileri sika zatlardır.

 

AÇIKLAMA: Buhari bu hadisin benzerini rivayet etmiştir. Bir rivayeti yine Aişe (r.anha)'ya ait olup şöyledir; Ben (kumam) Hadice (r.anha)'yı kıskandığım kadar Peygamber (s.a.v.)'in karılarından hiç birini kıskanmadım. (Hadice'yi kıskanmamın sebebi şuydu) Peygamber (s.a.v.) onu (yanımda) çok anardı. Çok defa koyun kesip etini parçalardı sonra onun sadık kadın dostlarına gönderirdi. Ben bazen Efendimize: Sanki dünyada Hadice'den başka kadın yokmuş, derdim. Efendimiz de: «Hadice şöyle idi, Hadice böyle idi (diye överdi) ve ondan çocuklarım var,» buyururdu."

 

Hadice (r.anha)'nın cennette kasab'tan (yani altından veya inciden) bir köşk ile müjdelenmesi için Allah'ın Peygamber (s.a.v.)'e emir verdiğine dair olan hadisi Buhari, Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

Buhari'nin bu iki hadisi, müellifimizin bu hadisini teyid eder, mahiyettedir. Hadisdeki "Kasab" kelimesini müellifimiz altın, diye yorumlamıştır. Bazı alimler bu kelimeyi içi boş inci, diye yorumlamışlardır. Bu kelime sözlükte kamış ve başka manalara gelir.