SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2021 >>

DEVAM: 2- SÜNNET (HADİS)'E UYGUN OLAN BOŞAMA (USULÜNÜ BEYAN EDEN HADİsLERİN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بن ميمون الرقي. حَدَّثَنَا حفص بن غياث، عن الأعمش، عن أبي إسحاق، عن أبي الأحوص، عن عبد اللَّه؛  - قَالَ، في طلاق السنة: يطلقها عند كل طهر تطليقة. فإذا طهرت الثالثة طلقها. وعليها بعد ذلك حيضة.

 

Abdullah (bin Mes'ud) (r.a.)'ın sünnet (hadîs)'e uygun boşama hakkında şöyle söylediği kendisinden rivayet edilmiştir: Erkek, karısını her temizlik hâlinde (onunla cima etmeksizin) bir talâkla boşar. Kadın üçüncü kez temizlenince (yine onunla cima etmeksizin) kocası onu (son bir talâkla) boşar. Bu son boşamadan sonra (iddet olarak) kadına bir kere aybaşı âdeti görmesi gerekir. (yâni bir kere hayız görüp temizlenince iddeti bitmiş olur.)

 

 

Diğer tahric: İbni Mes'ud'un bu iki (2020 ve 2021.) hadisini Nesai de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadisler de sünnete uygun boşama usulünü tarif ederler. Hadislere uygunluk açısından boşama iki kısma ayrılır: Birincisi Sünni yani sünnete - hadislere uygun olan boşamadır. İkincisi Bidi ve bidat yami sünnete - hadislere - uygun olmayan boşamadır.

 

Kadın aybaşı adeti veya lohusalık halinde iken yapılan boşama Bidat olan boşamadır. Keza kadın temizlendikten sonra onunla cima yapıldıktan sonra olan boşama da Bidat sayılır.

Kadın temiz iken ve onunla cinsel ilişki yapılmaksızın yapılan boşama Sünni sayılır. Şafii ve Ahmed'e göre kadını bir temizlik halinde üç talakla boşamak da bir veya iki talakla boşamak gibi Sünni sayılır. Diğer bir kısım alimlere göre bir temizlik halinde birden fazla talakla boşamak Bidat sayılır. Ancak buna rağmen yapılan boşama geçerlidir.

 

Yukardaki hükümler, kendisi ile gerdeğe girilmiş ve aybaşı adeti gören ve hamile olmayan kadınlara mahsustur. Çünkü gerdeğe girmemiş olan kadın boşandığı takdirde onun için iddet diye bir şey bulunmadığından boşanmasının zamanı kendisine bir yarar veya zarar sağlamaz. Hamile kadının iddeti ise doğum yapmasıdır. Bu nedenle bunların boşanması Bidat veya Sünni diye vasıflanmaz. Bunlarla, bir de henüz aybaşı adetini görecek yaşa henüz varmamış olan küçük yaştaki kadınlar ve aybaşı adetinden kesilmiş bulunan kadınların boşanması ve iddetlerinin hesablanması hususunda ayrıntılı bilgi için fıkıh kitabIarına başvurmak gerekir.

Bu hadis, yukarda durumu anlatılan kadının iddetinin üçüncü kez aybaşı adetinden temizlenmesi ile tamamlandığına delalet eder. Yani temiz iken boşanan kadın, bundan sonra üç defa aybaşı adetini görüp temizlendikten sonra. iddeti tamamlanmış sayılır. Çünkü hadisin ravisi İbni Mes'ud (r.a.)'ın görüşüne göre Bakara suresinin 228. ayetinde geçen Kur' kelimesi aybaşı adeti demektir. Ayet-i celile boşanan kadının iddet süresinin üç Kur' olduğunu bildirmiştir. Ayette geçen Kur' kelimesi ile aybaşı adetinin kasdedildiğini söyleyenlerin başında Hulefa-i Raşidin, sahabilerin diğer ileri gelenleri, Ebu Musa el-Eş'ari, İbni Abbas (r.a.) gelir. Tabiilerden Said bin Cübeyr, Tavus ve Said bin el-Müseyyeb, Hanefi alimler ve Ahmed de böyle hükmetmişlerdir.

 

Aişe, Malik, Şafii bir rivayetinde Ahmed ve fukaha-i seb'a -Said bin el-Müseyyeb bir kavlinde. Urve bin Zübeyr, Kasım bin Muhammed, Ebu Bekir bin Abdirrahman. Harice bin Zeyd bin Sabit. Ubeydullah bin AbdiIlah bin Utbe bin Mes'ud ve Süleyman bin Yesar - Kur' kelimesini temizlik hali olarak yorumlamışlardır.

 

Arap dilinde bu kelime iki manada da kullanılır. Yukarda anılan grubların gösterdikleri deliller, Ayet-i Celilenin tefsir bahsinde ve bu babta rivayet edilen müteaddit hadislerin şerhlerinde uzun uzadıya anlatılmıştır. O delilleri buraya aktarmaya gerek yoktur. Netice itibarı ile şöyle demekle yetinmek istiyorum: Kur' kelimesini hayız olarak yorumlayanlara göre temizlik halinde iken ve kendisi ile cima yapılmaksızın boşanan kadın, boşandığı temizlik halini takiben üç kez aybaşı adeti görüp temizlendikten sonra iddetini tamamlamış olur. Hadisimizin ravisi İbni Mes'ud (r.a.) da bu hadiste bu durumu belirtiyor.

 

Kur' kelimesinin temizlik hali olduğunu söyleyenlere göre, durumu yukarda anlatılan kadın, boşandığı temizlik hali dahil üç kez temizlenip üçüncü kez aybaşı adetine başlayınca iddeti tamamlanmış olur.