SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2022 >>

DEVAM: 2- SÜNNET (HADİS)'E UYGUN OLAN BOŞAMA (USULÜNÜ BEYAN EDEN HADİsLERİN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا نصر بن علي الجهضمي. حَدَّثَنَا عبد الأعلى. حَدَّثَنَا هشام عن مُحَمَّد، عن يونس بن جبير، أبي غلاب؛ قَالَ:

 - سألت ابن عمر عن رجل طلق امرأته وهي حائض. فقال: تعرف عبد اللَّه بن عمر؟ طلق امرأته وهي حائض. فأتى عمر النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم. فأمره أن يراجعها. قلت: أيعتد بتلك؟ قَالَ: أرأيت إن عجز واستحمق؟

 

Yûnus bin Cübeyr Ebû Ğallab (r.a.) şöyle demiştir: Aybaşı âdeti içinde iken karısını boşayan adamın durumunu Abdullah bin Ömer'e sordum. Abdullah (r.a.): Sen Abdullah bin Ömer'i (yâni beni) tanıyor (mu) sun? (İşte Abdullah), karısını hayız hâlinde iken (bir talâkla) boşadı. Sonra (babası) Ömer, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Selîem)'in yanına vararak (durumu arzetti). Bunun üzerine Nebi, Abdullah'ın, karısına geri dönmesini emretti, diye cevap verdi. Ben (Abdullah'a) :

 

(Adam ettiği boşamadan dönüş yapınca) o talak, adamın aleyhinde hesablanır mı? diye sordum Abdullah (r.a.): Eğer adam (boşama yemininden sonra) karısına geri dönmekten âciz ise veya. dönebildiği halde ahmaklık edip dönüş yapmazsa (o talâk adam aleyhinde hesablanmaz mı?)   Evet o talâk hesablanır.

 

 

Diğer tahric: Buhari'den başka Kütüb-i Sitte sahibIeri ve Ahmed bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, hayız halinde olan karısını boşayan erkeğin rac'at etmekle mükellef olduğuna ve rac'at etse bile ettiği boşama nedeni ile karısının bir talakının gitmiş olduğuna delalet eder. Yani erkek rac'at edip karısına dönüş yapsa bile o talak geri gelmez. Karısı iki talak hakkı ile ona bağlı kalmış olur. Bundan sonra adam iki talakla da boşadı mı artık kadın ona kesinlikle haram olur. Rac'at etmek veya nikahı yenilemekle helal olmaz. Alimlerin cumhüru ve imamlar bu konuda ittifak halindedirler. ibni Hazm, ibni Teymiye, İbni Kayyim ve Şiiler'e göre o talak geri gelmiş olur. Yani adam boşama yemini etmemiş gibi olur.

 

Tekmile yazarı bu hadisin şerhi bölümünde Cumhürun delillerini ve cumhura muhalefet edenlerin mesnedlerine verilen cevabları ayrıntılı olarak beyan etmiştir. isteyenler oraya müracaat edebilirler. 

 

Ravi Yunus'un son sorusuna Abdullah'ın verdiği ve hadisin en sonunda kalan cümleyi şöyle açıklayanlar da vardır: «Eğer adam, karısı hayız halinden temizleninceye kadar boşamayı geciktirmekten aciz kalıp sabredemezse ve adet içinde boşamada bulunmak suretiyle ahmaklık ederse, onun ettiği talak sayılmaz mı? Bu nasıl sayılıyorsa, dönüş yapanın ettiği talak da sayılır.