SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2033 >>

DEVAM: 9- KADIN İDDETTE İKEN BULUNDUĞU EVDEN ÇIKABiLİR Mİ, BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا حفص بن غياث، عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة؛

 - قالت: قالت فاطمة بنت قيس: يَا رَسُولَ اللَّه! إني أخاف أن يقتحم علي. فأمرها أن تتحول.

 

Âişe (r.anha)'dzn rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Fâtıma bînt-i Kays: Resûlallah! (îddet için durduğum ev ıssız olduğundan) zorla evime girilmesinden korkuyorum, dedi. Bunun üzerine Rssulullah onun ev değiştirmesine müsaade etti.

 

 

Diğer tahric: Urve (r.anh)'ın hadisinin birer benzerini Şafii, Buhari, Ebu Davud, ve Beyhaki da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Halife Muaviye (r.anh) tarafından Medine valiliğine atanan Mervan bin el-Hakem'in yakını olduğu bildirilen kadın, Mervan'ın kardeşi Abdurrahman bin el-Hakem'in kızı Umre'dir. Onu boşayan kocası ise Yahya bin Said el-As'dır. Umre, üç talakla boşandıktan sonra, iddetini tamamlamadan evinden çıkıp babasının evine taşınmış ve bu fetvayı Fatima binti Kays'tan aldığını, zira kendisinin de boşanıp henüz iddetini tamamlamamış iken Peygamber (s.a.v.)'in izni ile evini değiştirdiğini haber verdiğini Urve'ye anlatmıştır. Fakat Urve buna karşı çıkmış ve durumu kadının amcası olan Medine valisi Mervan'a şikayet edince, Mervan da bu işin Fatima'nın izni ve müsaadesi ile gerçekleştiğini söylemiştir. Urve, Fatima'nın ev değiştirmesinin zaruri görülmesi nedeni ile Peygamber (s.a.v.) tarafından buna müsaade edildiğini ve Aişe'nin bu işe yani Umre'nin ev değiştirmesine karşı olduğunu rivayet etmiştir.

 

Hadisin zahirine göre Mervan da Aişe'nin görüşüne katılmıştır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

Üç talakla boşanan bir kadın zarüret olmadıkça kocasının kendisine tahsis ettıği evde iddetini tamamlamakla mükelleftir. başka eve taşınamaz. Tehlike korkusu olduğu takdirde ise başka eve taşınabilir. Tekmile yazarının beyanına göre İbn-i Abbas, Cabir, Ata, Tavus ve İkrime: Üç talakla boşanan kadın iddetini dilediği evde sürdürür, demişlerdir. İbni Mes'ud, Aişe, Said bin el-Müseyyeb ve Süleyman bin el-Yesar'dan da bu görüş nakledilmiştir.

Ebu Hanife'ye göre, anılan kadın ne gece ne de gündüz, evinden çıkamaz. Fakat kocasının ölümü dolayısıyla iddette bulunan kadın gündüz evden çıkabilir, gece çıkamaz. Muhammed bin el-Hasan'a göre ise kocasının ölümü veya boşaması nedeni ile iddette olan kadın ne gece ne de gündüz evden dışarı çıkamaz.

 

Malik, Şafii ve Ahmed'e göre kocasının ölümü dolayısıyla iddette olan kadın gündüz evden dışarı çıkabilir, fakat akşamları evine dönmesi gerekir.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisini Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Bu hadisde boşanan Fatima binti Kays'ın ev değiştirmesine Peygamber (s.a.v.)'in müsaade etmesinin sebebinin, Fatima'nın duyduğu tehlike korkusu olduğu bildirilmiştir.