SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2034 >>

DEVAM: 9- KADIN İDDETTE İKEN BULUNDUĞU EVDEN ÇIKABiLİR Mİ, BABI

 

حَدَّثَنَا سفيان بن وكيع. حَدَّثَنَا روح. ح و حَدَّثَنَا أحمد بن منصور. حَدَّثَنَا حجاج بن مُحَمَّد، جميعا عن ابن جريح. أخبرني أبو الزبير، عن جابر بن عبد اللَّه. قَالَ:  - طلقت خالتي. فأرادت أن تجد نخلها. فزجرها رجل أن تخرج إليه. فأتت النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم فقال ((بلى فجدي نخلك. فإنك عسى أن تصدقي أو تفعلي معروفا)).

 

Câbir (bin Abdiilah) (r.a.)'dan: Şöyle demiştir: Teyzem (üç talâkla) boşanmıştı. Hurmalığındaki hurmaları kesmek için (evden dışan) çıkmak istedi. Fakat bir adam onu (iddette olduğu gerekçesi ile) hurmalığına çıkmasına mâni oldu. Bunun üzerine teyzem Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gitti (ve durumu ona arzetti). Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Hayır. Hurmalarını kes. Çünkü şüphesiz (hurmalarından) sadaka vermen veya başka hayır yapman umulur.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi, Ahmed, Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tekmile yazarı: Cabir'in teyzesinin ismine ve onu dışarı çıkmaktan meneden adamın adına bir yerde rastlıyamadım. Sadaka da hayrın bir nevi olduğuna göre hadiste sadaka verme ile ilgili parça fazla değil mi? diye bir soru hatıra gelebilir. Buna şöyle cevap verilir: Sadaka sözü ile zekat kasdedilmiş olabilir, hayırdan maksat da hediye, nafile sadaka ve ikram olabilir, demiştir.

Hurmaları ağaçlarından kesip toplama işi genellikle gündüz yapıldığı için, bu hadis üç talakla boşanma nedeni ile iddette bulunan kadının işi için gündüzleri evden çıkmasının caizliğine delalet eder.

 

Tekmile yazarı bu hadisin şerhinde bu konudaki alimlerin görüşlerini şöyle anlatır; "Bu hadis üç talakla boşanmış kadının iddette iken ihtiyacını gidermek için gündüzleri evden çıkmasının caizliğine delalet eder. Malik, Şafii, Ahmed, Sevri ve el-Leys'in mezhebi budur. Bu alimlere göre kocasının ölümü dolayısıyla iddette bulunan kadın da gündüzleri işini görmek üzere evden çıkabilir. Hanefi alimler, ölümle ilgili iddet mes'elesinde bu alimlerin görüşündedirler. Fakat boşanma ile ilgili iddet mes'elesinde bu görüşte değillerdir. Bunlara göre boşanma iddetinde bulunan kadın ancak mal, can veya namus tehlikesi gibi çok zaruri bir mazeret halinde evinden çıkabilir. Başka işler ve mazeretler dolayısıyla dışarı çıkamaz. Bunların delili boşama iddetinde bulunan kadınlarla ilgili olan Talak suresinin birinci ayetinde geçen; ''... onları (yani boşama iddetinde bulunan kadınları) evlerinden çıkartmayınız ... " emridir. Birinci grubtaki alimler ise bu hadisin anılan ayetin hükmünü hususileştirdiğini söylemişlerdir.