SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2036 >>

DEVAM: 10- üç TALAKLA BOŞANAN KADIN İÇİN MESKEN VE NAFAKA (HAKKININ BULUNUP BULUNMADIĞINI BEYAN EDEN HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا جرير، عن مغيرة، عن الشعيبي؛ قَالَ:

 - قالت فاطمة بنت قيس: طلقني زوجي على عهد رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم. فقال رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((لا سكنى لك ولا نفقة)).

 

Fâtıma bint-i Kays (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken kocam beni (üç talâkla) boşadı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bana): «Senin için ne mesken ne de nafaka (hakkı) vardır» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Fatima binti Kays (r.anha)'nın ilk hadisini Müslim, Ebu Davud ve Tahavi. ikinci hadisini Tirmizi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tahavi'nin rivayetinde Şu ilave vardır: ''Ravi Şa'bi demiştir ki: Ben bu hadisi İbrahim (Nahai)'ye anlattım. İbrahim şöyle karşılık verdi: Fatıma'nın bu sözü Ömer bin el-Hattab (r.anh)'a intikal ettirilmiş de Ömer: Biz Rabbimizin kitabını ve Peygamberimiz (s.a.v.)'in sünnet (hadis) ini bir kadının sözü için bırakmayız. Böyle kadın (yani üç talakla boşanan kadın) için (iddeti süresince) mesken ve nafaka hakkı vardır."

 

Fatima (r.anha)'nın bu hadislerine göre üç talakla boşanan kadın için iddeti süresince mesken ve nafaka hakkı vardır. Yani kocası onun bu ihtiyacını karşılamak zorundadır.

 

ALİMLERİN BU HUSUSTAKİ GÖRÜŞLERİ

 

Tekmile yazarı "Mebtute (yani tamamen boşanan) kadının nafakası" babında özetle şöyle der: "Bu mes'ele hakkında alimler arasında ihtilaf vardır. Şöyle ki; İbn-i Abbas, Hasan-i Basri. Amr bin Dinar, İkrime, Şa'bi, Ahmed bir rivayetinde İshak ve Zahiriye mezhebi ınensubları ile tüm hadis ehli, Fatima (r.anha)'nın hadisine uygun hükmetmişlerdir.

 

Malik, Şafii, Evzai ve el-Leys bin Sa'd'a göre üç talakla boşanan kadın hamile değilse onun mesken hakkı var, fakat nafaka. hakkı yoktur. Hamile ise ınesken hakkı bulunduğu gibi doğum yapıncaya kadar nafaka hakkı da vardır.

 

Nehai, Sevri ve Hanefiler; Anılan kadın hamile olsun olmasın hem mesken hem de nafaka hakkına haizdir, demişlerdir."

 

Tekmile yazarı bu arada her grubun delilinide anlatmıştır.