SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2038 >>

12- ADAM (KARISINI) BOŞADIĞINI İNKAR EDER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن يحيى. حَدَّثَنَا عمرو بن أبي سلمة أبو حفص التنيسي، عن زهير، عن ابن جريح، عن عمر بن شعيب، عن أبيه، عن جده،

 - عن النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم؛ قَالَ ((إذا ادعت المرأة طلاق زوجها، فجائت على ذلك بشاهد عدل، استخلف زوجها. فإن حلف بطلت شهادة الشاهد. وإن نكل فنكوله بمنزلة شاهد آخر. وجاز طلاقه)).

 

فِي الزَوَائِد: هذا إسناده صحيح، ورجاله ثقات.

 

Amr bin Şuayb'ın dedesi (Abdullah bin Amr bin el-Âs) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Kadın, kocasının kendisini boşadığını iddia edip, sonra buna dâir âdil bir erkek şahit getirdiği zaman, kocasına yemin teklif edilir. Eğer kocası (onu boşamadığına) yemin ederse şahidin şahitliği geçersiz olur ve eğer kocası yemin etmekten imtina ederse, imtina etmesi başka bir şahit yerine geçer ve boşamaya hükmedilir.»

 

Not: Bunun senedinin sahihliği ve ravilerinin sikalığı Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadise göre kadın, kocasının kendisini boşadığını iddia edip bir erkek şahit getirdiği zaman, kocasına yemin teklif edilir. Şayet kocası onu boşamadığına yemin ederse, şahidin ifadesi muteber sayılmaz ve kadın kocasına teslim edilir. Şayet kocası yemin etmekten imtina ederse ,imtina etmesi de bir şahit hükmünde olur ve kadının boşandığına karar verilir.

 

Bu hususta alimlerin görüşlerine gelince: Hanefi fıkıh kitabıarından el-Hidaye'nin "Şahadetler" kitabının şerhi Fethü'l-Kadir'de özetle şu bilgi veriliyor: Muamelelerde ve nikah, boşama, vekalet, vasiyet, rac'at ve neseb gibi konularda iki erkek şahit veya bir erkek ile iki kadın şahit gerekir. Şafii'ye göre kadınların erkeklerle beraber ettikleri şahitlik ancak mali konularda kabul edilir. Mali olmayan hukuki konularda kadınların ettikleri şahitIik muteber değildir. (Yani iki erkek şahit gerekir. Şu halde boşama ve nikah gibi konularda iki erkek şahit şarttır.) Malik de Şafii gibi söylemiştir. Ahmed'den iki kaviI rivayet edilmiştir. Birisi bizim kavlimiz gibidir, diğeri ise anılan iki imam'ın kavli gibidir."

 

Görüldüğü gibi kadının boşama iddiasının ispatı için bir erkek şahit ile iki kadın şahit veya iki erkek şahit şarttır. Bir erkek şahit ile kadının kocasının yeminden imtina etmesi dört mezhebin görüşlerine göre yeterli sayılmıyor.

 

Talak suresinin ikinci ayetinde, bir veya iki talakla karısını boşayan erkeğin rac'at etmesi yani kadının iddet süresi henüz bitmemiş iken kadına dönüş yapması için iki adil şahidi tutması emrediImiştir. Hanefiler, Malik ve Ahmed'e göre bu emir müstehabIık içindir. Yani erkek rac'at ettiğinde bunu iki adil erkek şahitIe tevsik etmelidir, bunu yapması müstehabtır. Şafii ve Ahmed'den yapılan birer rivayete göre   rac'atın anılan şahitIerle tevsik emri vaciblik içindir. Geniş bilgi için fıkıh kitabıarına başvurulmalıdır.