SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1725 >>

DEVAM: 37- CUMA GÜNÜ ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن منصور. أَنْبَأَنَا أبو داود. حَدَّثَنَا شيبان، عَن عاصم، عَن زر، عَن عَبْد اللّه بْن مسعود؛

 - قَالَ: قلما رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يفطر يوم الجمعة.

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i Cum'a günü oruçsuz olarak az gördüm.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi, Nesai ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.anh) ile Muhammed (r.anh)'in 1723 ve 1724 nolu hadisleri, haftanın yalnız Cuma günü oruç tutmanın haram olduğuna, fakat Perşembe ile veya Cumartesi ile beraber oruç tutmanın haram olmadığına delalet ediyorlar,

 

Müslim ile Beyhaki'nin Ebu Hureyre (r.anh)'den merfu' olarak rivayet ettikleri bir hadise göre oruç tutmayı adet edinen bir kimsenin adeti Cuma gününe tesadüf ederse o gün oruç tutmak caizdir,

 

ALİMLERİN YALNIZ CUMA GÜNÜ ORUÇ TUTMAK HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

 

El-Menhel yazarı bu görüşleri özetle şöyle anlatır:

 

1- Ali, Ebu Zerr, Ebu Hureyre ve Selman-ı Farisi (r.anhum)'e göre yalnız Cuma günü oruç tutmak haramdır. Delilleri, mezkur iki hadIs ile benzeri hadislerdir.

 

2- Şafiiler, Hanbeliler, Zühri, Muhammed b. Sirin ve Tavus'a göre mekruhtur. Bunlar, mezkur hadislerdeki yasaklamayı kerahet manasına yorumlamışlardır.

 

3- Ebu Hanife, Malik ve Muhammed b. el-Hasan'a göre mekruh değildir. Onların delili (1725 nolu) İbn-i Mes'ud (r.anh)'ın hadisi ve benzeri hadislerdir. lakin bu hadis tam delil olamıyor. Çünkü Peygamber (s.a.v.)'in Cuma günüyle beraber Perşembe veya' Cumartesi günü de oruç tutmuş olması muhtemeldir. El-Ayni böyle demiştir.

 

Hanefi Fıkhına ait et-Tecnis'te: Ebu Yusuf demiştir ki: Perşembe veya Cumartesi'yle beraber olmadıkça Cuma günü orucunun mekruhluğu hakkında hadis vardır. Cuma gününe bir gün eklemek, ihtiyatlı olandır, denilmiştir.

 

Tahavi de: Cuma günü oruç tutmak ve tutmamak, hadisle sabittir. Son hadis, tutmamak hakkındadır. Çünkü Cuma günü bir takım görevler vardır. Kişinin oruç tuttuğu zaman o görevi tam yapamaması beklenebilir, demiştir.

 

Cuma günü oruç tutmanın yasaklığı hikmeti hususunda muhtelif şeyler söylenmiştir. En açık olan hikmet şudur ki; Cuma günü bir bayram günüdür. Bayram günü oruç tutulmaz. Çünkü Ahmed ve Hakim'in Ebu Hureyre (r.anh)'den merfu' olarak rivayet ettikleri bir hadiste: "Cuma günü bir bayram günüdür. Bayram gününüzü oruç günü yapmayın. Meğer ki bir gün önce veya sonra oruç tutarsınız." buyurulmuştur.