SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1728 >>

DEVAM: 39- (ZİLHİCCE'NİN İLK) ON GÜN ORUCU (HAKKINDAKİ HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا عمر بْن شبة بْن عبيدة. حَدَّثَنَا مسعود بْن واصل، عَن النهاس بْن قهم، عَن قتادة، عَن سعيد بْن المسيب، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ: - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((ما من أيام الدنيا أيام، أحب إلى الله سبحانه أن يتعبد له فيها، من أيام العشر. وإن صيام يوم فيها ليعدل صيام سنة، وليلة فيها بليلة القدر)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Şu on günde Allah Sübhanehu'ya yapılan ibadetten Ona daha sevimli ibadetin yapılacağı günler, dünya günleri içerisinde yoktur. Ve şüphesiz o günlerdeki bir günün orucu, bir yılın orucuna ve onlardaki bir gece, kadir gecesine muhakkak denk gelir.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Ziihicce'nin ilk on gününden maksad, ilk dokuz gündür.

 

Çünkü onuncu gün Kurban bayramıdır. Kurban bayramı günü oruç tutmanın haram olduğu 36'ıncı babta anlatılmıştır.

 

Bu iki hadis, bu on günde yapılan her türlü ibadetin, yılın diger günlerinde yapılan ibadetlerden daha faziletli olduğuna delalet ediyorlar. Oruç da bir ibadet olduğu için, bu günlerdeki orucun üstün faziletine de delalet etmiş olur .

 

İkinci hadis, bu günlerdeki bir günlük orucun, bir yıllık oruca ve bir gecesindeki ibadetin, kadir gecesindeki ibadete eşit olduğuna delalet ediyor.

 

EI-Menhel yazarı, ilk hadisin açıklaması ile ilgili olarak özetle şöyle der: "Hadisten maksad, bu günlerde işlenen salih ameller öyle yüce ecir kazandırır ki o ameller başka günlerde işlenirse bu kadar sevab kazandıramaz. Başka günlerde işlenecek amel cihad bile olsa durum aynıdır. Ancak bir adam, nefsiyle ve malıyla Allah yolunda savaşa. çıkıp şehit olur ve malı Allah yolunda harcanmış olduğu takdirde onun sevabı daha çoktur.

 

Muhtemelen hadisten maksad şudur: Bu günlerde işlenen salih amel az bile olsa sa!r zamanlarda işlenen çok amelden efdaldir.

 

Tuhfe yazarı ikinci hadisin açıklaması bahsinde şöyle der: Yani bu günlerde tutulen bir günlük nafile oruç, içinde bu günlerin bulunmadığı bir yıllık oruca denk gelir. İçinde Ramazan aymın bulunmadıgı bir yıl demeye gerek yoktur. ÇünkÜ onun orucu farzdır.

 

Sindi de: Hadisteki « .. on gürı orucu ... » ifadesinden maksad dokuz gündür. Çünkü onuncu gün Kurban bayramıdır. Ve onda oruç tutulamaz, demiştir.

 

Tuhfe yazarı el-Mirkat'tan naklen şöyle der: Alimler, bu on gün ile Ramazan ayının son on gününden hangisinin efdal olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları bu hadise dayanarak bu günlerin, Ramazan'ın son on gününden daha faziletli olduğunu söylemişlerdir. Bazılan da. Ramazan'ın son on gününün bu günlerden daha faziletli olduğunu söylemişlerdir. Seçkin görüş bu on günün gündüzünün, Ramazan'ın son on gününün gündüzünden daha faziletli olmasıdır. Çünkü bu günlerin içinde Arefe günü vardır. Gecelere gelince; Ramazan'm son. on gecesi, bu gÜnlerin gecelerinden daha efdaldir. Çünkü içlerinde Kadir gecesi vardır. Arefe günü, yılın en faziletli günüdür. Kadir gecesi de yılın en faziletli gecesidir.