SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1729 >>

DEVAM: 39- (ZİLHİCCE'NİN İLK) ON GÜN ORUCU (HAKKINDAKİ HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا هناد بْن السري. حَدَّثَنَا أبو الأحوص، عَن منصور، عَن إبراهيم، عَن الأسود، عَن عائشة؛

 - قالت: ما رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ صام العشر قط.

 

Aişe (r.anha)'dan: Söyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i Zilhicce'nin on gününün orucunu tutmuş olarak hiç görmedim.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Müslim, Ebu Davud. Tirmizi, Nesai ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı bu hadis'in açıklaması hadisinde şöyle der: " Aişe (r.anha) bilebildiğini bildirmiştir. Kendisinin görmemiş olması, Peygamber (s.a.v.)'in, bu günlerin orucunu tutmamış olduğunu gerektirmez. Ahmed, Nesai ve Ebu Davud'un Huneyde (r.anh)'ın hanımından rivayet ettikleri bir hadiste Peygamber (s.a.v.)'in muhterem hanımlarından bazısı, Peygamber (s.a.v.)'in Zilhicce ayının ilk dokuz günü orucunu, Aşure orucunu ve her aydan üç gün oruç tuttuğunu rivayet etmişlerdir. Peyg<ımber (s.a.v.)'in oruç tuttuğunu rivayet edenin sözü, onun oruç tuttuğunu görmediğini rivayet edenin sözüne takdim edilir.

 

Şöyle de söylenebilir: Peygamber (s.a.v.) bazen bu günlerin orucunu tutardı, bazen de tutmazdı. Her hanım bildiği durumdan haber vermiştir.

 

Sindi ise şöyle bir yorum yapıyor: Hadis, Peygamber (s.a.v.)'in, bu günlerin tümünü oruçla geçirmediğini ifade ediyor. Bu ifade; Onun, bu günlerin bir kısmını oruçla geçirdiğine ters düşmez.

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ''...on gün orucu ... " ifadesinden maksad, ilk dokuz gündür.