SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1731 >>

DEVAM: 40- AREFE GÜNÜ ORUCU BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا يحيى بْن حمزة، عَن إِسْحَاق بْن عَبْد اللّه، عَن عياض بْن عَبْد اللّه، عَن أبي سعيد الخدري، عَن قتادة بْن النعمان؛ قَالَ:  - سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول: ((من صام يوم عرفة، غفر له سنة أمامه وسنة بعده)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف لاتفاقهم على ضعف إِسْحَاق بْن عَبْد اللّه بْن أبي فروة. نعم قد جاء له شاهد صَحِيْح.

 

Katade bin N'u'man (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim. Buyurdu ki: «Kim Arefe günü oruç tutarsa onun önündeki yıl ve onun arkasındaki yıl  (günahları)  mağfiret olunur.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadı zayıftır. Çünkü alimler, ravi İshak bin Abdillah bin Ebi Ferve'nin zayıflığı üzerinde ittifak etmişlerdir. Evet bu hadisin sahih bir şahidi gelmiştir.

 

AÇIKLAMA: Katade (r.anh)'ın hadisi Zevaid türündendir. Onun notunda işaret edilen sahih şahid, mezkür Ebu Katade (r.anh)'ın hadisidir.

 

EI-Menhel yazarı, Ebu Katade (r.anh)'ın hadisiyl.e ilgili olarak şöyle der: "Yani: Arefe günü orucuyla geçmiş bir senelik günahların bağışlanmasını Allah'tan ümit ederim ve Allah'ın o gün oruç tutanı gelecek yıl günahtan koruyacağını umarım buyurulmak istenmiştir.

Nihaye'de: Salih ameller hakkındaki ihtisab, ümit edilen sevabı istemek için çeşitli hayırlar işlemeye ve ibadetIeri layıkı veçhiyle yapmaya koşmaktır, denilmiştir.

Arefe günü orucuyla bağışlanacak günahlar, ilim ehlinin ekserisinin dediği gibi, küçük günahlardır. Büyük günahlar ise; ya ciddi tevbe ile bağışlanır veya Allah'ın lütfuyla bağışlanır. Arefe günü orucunu tutanın küçük günahları yoksa; büyük günahları varsa, onlar hafifletilir. Yoksa. dereceleri yükseltilir.

 

Bazı alimler, hadisin zahirini tutarak: Büyük, küçük tüm günahlar bağışlanır, demilşerdir.