SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1732 >>

DEVAM: 40- AREFE GÜNÜ ORUCU BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا وَكِيع. حَدَّثَني حوشب ابن عقيل. حَدَّثَني مهدي العبدي، عَن عكرمة؛ قَالَ:

 - دخلت على أبي هُرَيْرة في بيته، فسألته عَن صوم يوم عرفة بعرفات؟ فقال أبو هُرَيْرَة: نهى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ عن صوم يوم عرفة بعرفات.

 

İkrime (r.a.)'den\ Şöyle demiştir: Ben, Ebu Hureyre (r.a.)'ın yanına evinde girdim ve Arafat dağında Arefe günü oruç tutmanın hükmünü ona sordum. Dedi ki; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Arafat'ta Arefe günü oruç tutmaktan nehiy buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Nesai, Hakim ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklamıasıyla ilgili olarak şöyle der: Yani Peygamber (s.a.v.) hac niyetiyle Arafat dağına çıkılan Arefe günü orucundan men etmiştir. Çünkü oruç onu o gün işlenmesi matlub olan dua, zikir ve sair sahih amellerden gevşetebilir. Diğer taraftan Arefe günü hacılar için bir bayram günüdür

 

Ebu Hanife, Malik, Şafiiler ve alimlerin cumhuru hacının Arefe günü oruç tutmamasını müstehab saymışlardır. Ebu Bekir, Ömer, Osman ve İbn-i Ömer (r.anhüm)'un kavli de budur. Bunlara göre hadisteki yasaklama. kerahet manasına yorumlanır.

 

Ahmed: Eğer hacı o gün oruç tutabiIirse tutsun. Eğer tutmazsa bir beis yoktur, demiştir.

İbn-i Zübeyr, Aişe ve Osman b. Ebi'l-As (r.a.)'ün hacının Arefe günü oruç tutmasını müstehab saydıIklarını İbnü'l-Münzir nakletmiştir. Herhalde bunlar, hadisteki nehyi oruç tutmayla zayıf düşenler için yorumlamışlardır.

 

El-Hafız. el-Fetih'te: Cumhur'un mezhebine göre hacı'nın Arefe günü oruç tutması müstehabtır. Ancak Arafat'taki dini hizmetleri gevşetirse, tutmamak müstehabtır, demiştir.