SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1745 >>

44- ORUÇ BEDEN'İN ZEKATIDIR HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن المبارك. ح وحَدَّثَنَا محرز بْن سلمة العدني. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن مُحَمَّد، جميعاً عَن موسى بْن عبيدة، عَن جمهان، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((لكل شيء زكاة. وزكاة الجسد الصوم)).

زاد محرز في حديثه: وقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((الصيام نصف الصبر)).

 

فِي الزَوائِد: إسناد الحديث من الطريقين، معا، ضعيف. فيه موسى بْن عبيدة الزيري. ومدار الطريقين عليه، وهو متفق على تضعيفه.

 

Ebu Hureyre  (r.a.)'den rivayel edildiğine göee: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Her şeyin bir zekatı vardır. Bedenin zekatı da oruçtur.»

 

Ravi Muhriz kendi rivayetinde Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in: «Oruç sabrın yarısıdır.» buyurduğunu da ilave etmiştir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: İbn-i Mace'nin bu hadis için zikrettiği her iki yolun isnadı zayıftır. Çünkü isnadda Musa bin Ubeyde ez-Zeyri bulunur. Her iki yolun dönüm noktası bu ravidir. Bunun zayıflığı üzerinde ittifak vardır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Taberani, Sehl bin Sa'd (r.a.)'dan rivayet' etmiştir.

Sindi bu hadisin açıklaması bahsinde şöyle der: Yani insan her şeyden bir miktarını Allah için çıkarmalıdır. Çıkarılan miktar, o şeyin zekatı olur. Bedenin zekatı da oruçtur. Çünkü beden, Allah yolunda tutulan oruçla noksanlaşır. Artık bedenden eksilen miktar sanki bedenin zekatı olmak üzere Allah rızası için bedenden çıkarılmıştır.

 

Ei-Hafni de Camiu's-Sağir haşiyesinde: Yani zekat, malı temizlediği gibi oruç da bedeni temizler. Görünüşte noksanlık vermek manada bereket ve fazlalık sağlamak bakımından oruç, zekata benzer, demiştir.