SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1751 >>

DEVAM: 47- ORUÇLUYKEN YEMEĞE DAVET EDİLENİN BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن يوسف السلمي. حَدَّثَنَا أبو عاصم. أَنْبَأَنَا ابن جريج، عَن أبي الزبير، عَن جابر؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من دعي إلى طعام، وهو صائم، فليجب. فإن شاء طعم، وإن شاء ترك)).

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Bir kimse oruçlu olduğu halde yemeğe davet edilirse icabet etsin. Artık dilerse yemek yer, dilerse yemek yemeyi bırakır.»

 

Benzerini Müslim rivayet etti.

 

AÇIKLAMA: Nafile orucu gizlemek müstehab ise de davet sahibinin kırılmasına veya kızmasına meydan vermemek için nafile oruç tutan davetlilerin, oruçlu olduklarını davet sahibine açıklamaları meşru kılınmıştır. Oruçlu bu özrünü açıklayınca davet sahibi onun mazeretini kabul ederek davete icabet etme isteğinden vazgeçerse davete icabet sorumluluğu kalkmış olur. Aksi takdirde oruçlu davete icabet etmekle mükelleftir. Çünkü oruç, davete icabet etmemek için mazeret sayılmaz. Oruçlu davet yerinde hazır bulununca orucunu bozması gerekmez. Ancak davet sahibi onun yemek yememesiyle eziyet duyarsa, oruçlunun nafile orucunu bozması efdaldir. Tutulan oruç farz bir oruç ise bozdurulamaz.

 

Nafile orucu bozup bozmamak hakkında alimlerin görüşleri 26'nci babta geçen 1700 - 1701 nolu hadisin izahı bölümünde geçmiştir

 

Cabir (r.a.)'ın yani yukarıdaki hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Fakat oradaki rivayette: «Davetli oruçluyken .." kaydı yoktur.

 

Bu hadis te davete icabet etmenin gerekliliğine davetlinin orucunu bozmaya mecbur olmadığına delalet ediyor. Nevevi, Müslim'in şerhinde: Davet edilen oruçlunun orucunu bozmasının vacib olmadığı hususunda alimler arasında ihtilaf yoktur. Eğer davetlinin tuttuğu oruç farz bir oruç ise, yemek yemesi caiz değildir. Şayet tuttuğu oruç nafile ise bozmak caizdir. Artık yemek yememesi davet sahibine ağır gelecekse; efdal olan, orucu bozmasıdır. Aksi takdirde orucu tamamlamak tercihleiir, demiştir