SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1752 >>

48- ORUÇLUNUN DUASI REDDEDİLMEZ (HAKKINDAKİ) BAB

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن سعدان الجهني، عَن سعد أبي مجاهد الطائي ((وكان ثقة))، عَن أبي مدلة ((وكان ثقة))، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((ثلاثة لا ترد دعوتهم: الإمام العادل. والصائم حتى يفطر. ودعوة المظلوم يرفعها اللَّه دون الغمام يوم القيامة، وتفتح لها أبواب السماء، ويقول: بعزتي لأنصرنك ولو بعد حين)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Üç sınıf insan vardır ki duası Allah katında reddolunmaz: adil devlet reisi, iftar edinceye kadar oruçlu ve mazlumun duası. Allah mazlumun duasını, kıyamet günkü bulutun üstüne yükseltir, gök kapıları Ona açılır ve Allah Teala: «İzzetime yemin ederim ki ey mazlum! Bir süre sonra bile olsa behemahal sana yardım edeceğim» buyurur»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi ve Hakiın de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Camiu's-Sağir şerhinde el-Azizi'nin dediğine göre bazı rivayetlerde; «İftarını açıncaya kadar ... » ifadesi yerine; «İftarını açtığı zaman ... » ifadesi mevcuttur.

 

İlk ifadeye göre oruçlunun gündüzün hangi vaktinde olursa olsun makbuldür. İkinci ifadeye göre oruçlu iftarını bilfiil açtığı zaman veya iftar açma vakti girdiği zaman yapacağı dua makbul dür.

 

Sindi ise ilk ifadenin ravilerden birisinin yanılgısı olduğunu ve ikinci ifadenin doğru olduğunu savunarak bundan sonra gelecek hadisi buna gerekçe olarak göstermiştir.

 

El-Alkami'nin nakline göre ed-Demiyri: Oruçlunun dünya ve ahiret mutluluğu için kendisine, sevdiklerine ve müslümanlara dua etmesi müstehabtır. Çünkü bu hadis ve (bundan sonra gelen) Abdullah (r.a.)'ın hadisi, oruçlunun özellikle iftar vaktindeki duasının makbul olduğuna delalet ediyor, demiştir.

 

Mazlumun duası, zulümden kurtulmak veya zalim aleyhinde olabilir. Hadisin sonu bunu gösteriyor.

 

Sindi'nin dediğine göre hadisteki "el-Camam = bulut" kelimesiyle Furkan suresinin: "Ve o günki, gök beyaz bulutlar halinde parçalanacak ve melekler bölük bölük indirilecektir.'' 25'nci ayetindeki "ğamam" kastedilmiştir.

 

Müellifin rivayetinde:«Kıyamet günü» kaydı bulunduğu için Sindi'nin bu yorumda bulunduğunu sanıyorum. Tirmizi'nin rivayetinde ise bu kayıt yoktur. Ve hadisteki ğamam ile dünyadaki bulutun kastedilmesine bir engel yoktur.

 

Hadis, mazlumun duası için gök kapılarının açıldığını haber veriyor. Gök kapıları duanın Arş'a yükseltilmesi için açılır. Bu açılış, duayı taşıyan melek için olabilir. Veya duanın geçişi için olabilir.

 

Hadis, Allah'ın mazlum kimseye mutlaka yardımcı olduğunu, onu ihmal etmiyeceğini, ancak bir hikmet için yardımını geciktirmesinin muhtemel olduğunu bildiriyor. Buna işaret olmak üzere; Allah, zalimi ihmal etmez, imhal (mühletlendiirme) eder" derler.