SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1766 >>

56- KADİR GECESİ(NİN HANGİ GECE OLDUĞU) HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن علية، عَن هشام الدستوائي، عَن يحيى بْن أبي كثير، عَن أبي سلمة، عَن أبي سعيد الخدري؛ قَالَ:

 - اعتكفنا مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ العشر الأوسط من رمضان. فقال: ((إني أريت ليلة القدر فأنسيتها. فالتمسوها في العشر الأواخر في الوتر)).

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Bir yıl (Kadir gecesini aramak için) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Ramazan'ın ortasındaki on gece (gündüzleri ile beraber) itikaf ettik. Resulullah (Yirminci günün sabahı itikaf yerinden çıkarak bize): «(Uykuda) bana Kadir gecesi (nin tüm alametleri) gösterildi. Sonra unutturuldu. Sizler Kadir gecesini Ramazan'ın son on gününün tek gecelerinde arayınız.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Malik, Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Parentez içindeki ifadeler diger rivayetlerden istifade edilerek ilave edilmiştir.

 

Kadir kelimesi çeşitli manalara gelir. Bunlardan biri kıymet ve şereftir. Bu gecede yapılan ibadetlerin sevabı bir aylık ibadetin sevabından üstün elduğu için bu geceye "Kadir" ismi verilmiştir. Veya bu gece ibadet işleyen mu'min, Üstün kıymet ve şeref kazandığı için geceye bu isim verilmiştir.

 

Kadir kelimesinin ikinci manası takdir ve tayin etmektir Geceye bu ismin verilmesinin sebebi şudur: Bu geceden itibaren bir yıl'a kadar olan zamanda insanların karşılaşacağı ölüm, rızık gibi tüm olaylar Allah tarafından ilgili meleklere bildirilir Ve her meleğe, yapacağı iş için emir verilir

 

Sözü muteber olan tüm alimler Kadir gecesının varlığına ve kıyamete kadar her yıl tekrarlandığına icma' etmişlerdir.

 

EI-Menhel yazarının müteaddit hadislere dayanarak verdigi bilgiye göre Kadir gecesinin şu alametleri vardır:

 

1- Kadir gecesinin sabahı güneş doğarken bembeyaz ve göz kamaştırmayacak tarzda pak ve bir leğen şeklinde görülür. Sebebi de o gece sabaha kadar çok sayıda melek yere iner ve göklere çıkarlar. Meleklerin izdihamı dolayısıyla güneşin şiddetli ışığı adeta gölgelenmiş gibi olur

 

2- Kadir gecesi çok sakin olur Ne fazla soğuk ne de fazla sıcak olmaz.

3- Kadir gecesinde sabaha kadar yıldız kayması görülmez

4- Herşey o gece secde eder. Taberi'nin bir cemaattan rivayet ettiğine göre o gece ağaçlar secde edercesine yere eğilir ve doğrulur.

 

Müslim'in Ebu Said (r.a.)'den rıvayet ettiğine göre Peygamber (s.a.v.) Kadir gecesini aramak üzere Ramazan'ın ilk on giinü itikaf etmiş, sonra ikinci on günü itikaf etmiş, daha sonra:

"Kadir gecesinin Ramazan'ın son on gÜnünde oldugu bana söylendi. Bu son on günde itikaf: etmek isteyenlere itikaf'a girsinier." buyurdu Bunun üzerine sahabiler Peygamber (s.a.v.) ile beraber itikafa girdiler

 

Hadiste belirtildiği gibi Peygamber (s.a.v.) rüyasında Kadir gecesinin hangi gece olduğunu ve alametlerini görmüş, sonra hangi gece olduğu Alla'h tarafından unutturulmuştur. Unutturulma sebebini Buhari'nin rivayet ettiği bir hadiste Ubade bin es-Samit (r.a.) şöyle anlatmıştır :

 

"Peygamber (s.a.v.) Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bize haber vermek için çıktı da iki müslüman adamın kavga ettiğini gördü ve:  ''Ben Kadir gecesini size haber vermek için çıktım da falan ve falan adam kavga etti. Bunun üzerine Kadir gecesi (bildirilmesi) kaldınldı. Kaldırılmasının sizin için daha hayırlı olduğu umulur. Artık siz o geceyi Ramazan'ın 29, 27 ve 2S'nci gecelerinde arayınız." buyurdu.

 

Kadir gecesinin tayin edilmemesinin hikmeti şu olabilir: Mu'minler o geceyi tanısaydılar yalnız o geceyi ihya etmekle yetinip diger gecelerin ihyasını bırakabilirlerdi.

 

Hadis, Kadir gecesinin, Ramazan'ın son on gününün tek gecelerinde aranmasını emretmiştir

 

Kadir gecesının, Ramazan'ın hangi gecesinde olduğuna dair degişik rivayetler vardır. 17, 21, 23, 25, 27, 29 gecelerine ait rivayetler olduğu gibi, 22, 24 ve 26. gecelerine ait rivayetler de vardır. EI-Menhel yazarının dedigi gibi bazı alimler bu rivayetlerin sayısını 44'e çıkarmışlardır En kuvvetli rivayet, 27'nci geceye ait olan rivayettir