SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1772 >>

60- BİR GÜN VEYA BİR GECE İTİKAF ETMEK HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن موسى الخطمي. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن أيوب، عَن نافع، عَن ابن عمر، عَن عمر؛

 - أنه كان عليه نذر ليلة في الجاهلية يعتكفها. فسأل النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم. فأمره أن يعتكف.

 

Ömer bin el-Hattab (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Üzerinde, cahiliyyet (zamanın) da nezretmiş olduğu bir gecelik itikaf borcu vardı. (Bu durumu) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sormuş ve Nebi, itikaf (borcunun) ifasını O'na emretmiştir.

 

 

Diğer tahric. Buhari, Müslim ve Ebu Davud da bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ömer (r.a.)'ın Mescid-i Haram'da itikaf etmeyi adadıgı Buhari'nin rivayetinde belirtilmiştir.

Bir kimse kafir iken dinimizce meşru sayılan bir şey adayıp sonra müslüman olursa, o adağı ifa etmesinin gerekliliği bu hadisten anlaşılıyor.

 

Hattabi: 'Bu hadis, kafir bir kimsenin yemin ettikten sonra müslümanlıgı kabul eder ve sonra o yemini bozarsa, yemin kefaretiiıi ödemesinin gerekliliğine delalet eder. Şafi böyle hükmetiniştir. Ebu Hanife, onun arkadaşları ve Malik demişler ki: Kefaret gerekmez. Çünkü Müslümanlığa girmekle küfür zamanında işlenmiş olan tüm günahlar bağışlanır, demiştir.

 

Bu hadis, Ömer (r.a.)'ın boynundaki itikaf borcunuİ1 bir gecelik olduğuna delalet eder. Buhari ve Müslim'deki rivayet de böyledir. Ebu Davud'un rivayetinde ise "Bir gün veya bir gece" ifadesi vardır. Müslim'in bir rivayetinde "Bir gün" ifadesi bulunur.

 

İbn-i Hibban, bu rivayetlerin arasını şöyle bulmuştur: Ömer (r.a.) bir gün ve bir gece itikaf etmeyi nezretmiştir. Artık bütün rivayetler buna göre yorumlanır. Yani bir geceden maksad gündüzü ile beraber bir gecedir. Keza bir günden maksat gece ve gündüzün ikisidir.

 

Müellifimiz, galiba bu degişik rivayetleri dikkate aldığı için bab'ın başlığında "Bir gün veya bir gece" demiştir .