SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1774 >>

DEVAM: 61- MU'TEKİF (İTİKAF YAPAN) MESCİD'İN BELLİ BİR YERİNDE DURUR BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا نعيم بْن حماد. حَدَّثَنَا ابن المبارك، عَن عيسى بْن عمر بْن موسى، عَن نافع، عَن ابن عمر، - عَن النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم؛ أنه كان إذا اعتكف، طرح له فراشه. أو يوضع له سريره وراء أسطوانة التوبة.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله موثوقون.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) itikaf edeceği zaman Onun yaygısı (Mescid'deki) tevbe sütununun arkasına atılırdı veya yatağı oraya koyulurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadı sahih ve ricali sika zatlardır.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis, Peygamber (s.a.v.)'in Mescid-i Nebevi'nin belirli bir yerinde itikaf ettiğine delalet eder Zevaid türünden olan ikinci hadis de o belirli yerin tevbe sütununun arkasında olduğunu bildirir Beyhaki de ikinci hadisi rivayet etmiştir. Ordaki rivayette .... vardır. Yani Peygamber (s.a.v.) tevbe sütununun kıble yönüne düşen tarafında itikaf eder ve sütuna dayanırdı.

 

Hadis, Peygamber (s.a.v.)'in mescidde itikaf ettiğinin delilidir. O'nun mescidden başka bir yerde itikaf ettiği sabit olmamıştır. Bu nedenle alimler itikafın mescidde yapılmasını şart koşmuşlardır. Ancak itikaf'ın yapılabileceği mescid türü hususunda ihtilaf vardır. Şöyle ki :

 

1- Ebu Hanife, Ahmed ve Ebu Sevr'e göre itikaf, cemaatla namaz kılınan mescidlerde edilir. Cemaat olmayan mescidlerde edilemez. Çünkü namazı cemaatla kılmak Ahmed'e göre vacip, Ebu Hanife'ye göre Sünnet-i Müekkededir. Cemaat olmayan mescidde itikaf eden kimse, namaz vakitlerinde oradan çıkıp başka camilere giderse, Onun iki de bir itikaf yerinden çıkması itikaf amacına ters düşer. Bulunduğu mescidde namazını cemaatsız kılarsa vacip veya Sünnet-i Müekkede olan cemaatı terketmiş olur.

 

Ebu Yusuf'tan gelen bir rivayete göre vacip itikafın hükmü budur. Fakat vacip olmayan itikaf mescidde ve başka yerde de edilebilir.

 

2- Şafiilere göre itikaf yalnız mescidlerde yapılır. Beş vakit cemaatla namaz kılınan cami ve mescidlerde itikaf etmek efdaldır.

 

3- Malik'e göre itikaf halka açık olan her mescid'de yapılabilir. Evlerde ibadete tahsis edilen odada olmaz.

 

Yukardaki izah erkekler hakkındadır. Kadınlara gelince, Ebu Hanife'ye göre mescidlerde itikaf edebilirler. Fakat kendi evlerinde ibadete ayırdıkları odada itikaf etmeleri efdaldır.

Diğer üç mezhep imamına göre kadınlar evlerindeki ibadet odasında itikaf edemezler Mescidlerde edebilirler.

 

Kadının mescidde itikaf etmesinde bir fitne tehlikesi varsa itikaf etmesi alimlerin ittifakıyla Caiz değildir