SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1775 >>

62- MESCİDDEKİ ÇADIRDA İTİKAF ETMEK BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْدُ الأعلى الصنعاني. حَدَّثَنَا المعتمر بْن سليمان. حَدَّثَني عمارة بْن غزية؛ قَالَ: سمعت مُحَمَّد بْن إبراهيم، عَن أبي سلمة، عَن أبي سعيد الخدري؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ اعتكف في قبة تركية. على سدتها قطعة حصير. قال، فأخذ الحصير بيده فنحاها في ناحية القبة. ثم أطلع رأسه فكلم الناس.

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (Mescid'de keçeden yapılmış) bir Türk çadırında itikaf etti. Çadırın kapı yerinde bir hasır parçası vardı. Ebu Said demiştir ki: Resulullah bu hasırı eliyle aldı ve çadırın bir tarafına koydu. Sonra başını çadırdan dışarı çıkardı ve (Mescidde bulunan) cemaata hitap etti.

 

 

Diğer tahric: Müslim bu hadisi uzun bir metin halinde rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Oradaki rivayette Ebu Said (r.a.) daha önceki cümlelerde Peygamber (s.a.v.)'in Ramazan'ın ilk on gecesi itikaf ettiğini rivayet etmiştir. Ve ikinci on gece itikafından sonra Mesciddeki cemaata yaptığı hitabede şöyle buyurduğunu belirtmiştir: «Ben şu (Kadir) gecesini arayarak ilk on gece itikaf ettim. Sonra ikinci on gece itikaf ettim. Sonra bana gelindi ve Kadir gecesinin son on gecede olduğu bana söylendi. Artık (Bu on gece) itikaf etmek isteyenler itikaf etsinler.» Cemaat da O'nunla beraber itikaf ettiler. Buyurdu ki: «Bana Kadir gecesi tek gecede gösterildi.»