SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1779 >>

65- 'MU'TEKİF'İ MESCİD İÇiNDE EŞİ ZİYARET EDER'' BABI

 

حَدَّثَنَا إبراهيم بْن المنذر الحزامي. حَدَّثَنَا عمر بْن عثمان بْن عمر بْن موسى بْن عبيد اللَّه بْن معمر، عَن أبيه، عَن ابن شهاب. أخبرني علي بْن الحسين،

 - عَن صفية بنت حيي، زوج النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم، أنها جاءت إلى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ تزوره. وهو معتكف في المسجد في العشر الأواخر من شهر رمضان. فتحدثت عنده ساعة من العشاء. ثم قامت تنقلب. فقام معها رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقلبها. حتى إذا بلغت باب المسجد الذي كان عند مسكن أم سلمة، زوج النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم، فمر بهما رجلان من الأنصار. فسلما على رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. ثم نفذا. فقال لهما رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((على رسلكما. إنها صفية بنت حيي)) قالا: سبحان اللَّه. يا رسول اللَّه! وكبر عليهما ذلك. فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((إن الشيطان يجري من ابن آدم مجرى الدم. وإني خشيت أن يقذف في قلوبكما شيئاً)).

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Safiye bint-i Huyey (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının son on gecesinde Mescidi Nebevide itikafta iken kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i ziyaret etmek üzere yanına gelmiş ve yanında yatsıdan sonra bir saat kadar konuştuktan sonra evine dönmek üzere ayağa kalkmış. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de Onu evine geçirmek için Onunla beraber kalkmış. Nebi {Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Ümmü Seleme (r.anha)'nın odasının yanındaki Mescid kapısının yanına ulaştığı zaman Ensar'dan iki adam onların yanından geçmişler ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e selam verdikten sonra hızlı geçmişler. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara: «Hızlı gitmeyiniz. Demin yürüdüğünüz gibi yürüyün. Yanımdaki kadın (zevcem) Safiyye bint-i Huyey'dir.» buyurmuş. Adamlar: Ya Resulallah! Biz Allah'ı (Resulünün uygunsuz bir harekette bulunmasından) tenzih ederiz, dediler. Ve Nebi'in yanındaki kadının kimliğini açıklamak ihtiyacını duyması onlara ağır geldi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Şeytan, adem oğlun (un vücudun) dan kanın dolaştığı her yerde dolaşır. Ben (temiz kalplerinize) şeytan'ın (kötü) bir şüphe atmasından korktum.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir,

 

AÇIKLAMA: Buradaki rivayelin zahirine göre Peygamber (s.a.v.)'in hanımlarından yalnız Safiyye (r.anha) O'nun ziyaretine gitmiştir. Falwl Buhari'nin bir rivaretine göre: "Nebi (s.a.v.)'in zcvceleri O'nun yanında idiler. Kalkıp gittiler. Nebi (s.a.v.) Sufiyye (r. anlıa)'ya: «Acele etme ben seni götüreyim» buyurdu, Nebi (s.a.v.)'in hanımlarının odaları Mescid-i Nebevi'nin bitişiğİnde idi. Ebu Davud'un rivayetinde belirtildiği gibi Safiyye (r.anha)'nın Usame b. Zeyd (r.a.)'ın evinin olduğu yerde idi. Bunun için Peygamber (s.a.v.) Onu evine geçirmek istemiştir.

 

Peygamber (s.a.v.) Safiyye (r.anha)'yı geçirirken yanlarından geçen iki zat'ın Useyd bin Hudayr ve Abbas b. Bişr olduğu söylenmiştir.

 

''Şeytan, Adem oğlun (un vücudun) dan kanın dolaştığı her yerde dolaşır." bölümü ile ilgili olarak el-Menhel yazarı şöyle der: Bazıları bu fıkrayı zahirine göre manalandırarak: Allah Teala Şeytana bu gücü vermiştir, derler. Bu ifade benzetme anlamına yorumlanabilir. Yani kan insandan ayrılmadığı gibi Şeytan da insanı saptırmak için daima didinip vesvese verdiği için sanki ondan hiç ayrılmaz.

 

Hadisin ''Ben (temiz) kalplerinize şeytan'ın (kötü) bir şüphe ... " cümlesinin manası şudur: Yani Ben sizin kötü bir şey düşündüğünüzü sanmadım. Lakin sizi helake götürecek bir kanaatı kalbinize şeytanın vesvese etmesinden korktum.

 

Hulasa Peygamber (s.a.v.) onların kötü bir zan sahibi olduklarını söylemek istememiştir. Çünkü onların sadık mu'min olduklarını biliyordu. Fakat şeytanın onların kalplerine bir vesvese sokmasından korkmuştur. ÇünkÜ onlar, şeytan'ın vesvesesinden emin kılınmış değillerdi. Böyle bir vesvese onları kötü bir zanna sürükleseydi helak olurlardı. Bu nedenle Peygamber (s.a.v.) onları uyarmış ve onlardan sonra gelecek mu'minIere eğitici bir ders vermiştir. Nitekim Hakim'in rivayetine göre Şafii, İbn-i Uyeyne'nin meclisinde oturuyordu.

İbn-i Uyeyne, Şafii'ye bu hadisi sorunca Şafii şöyle cevap vermiştir:

 

Eğer o iki zat Peygamber (s.a.v.)'i itham etseydiIer, küfre giderlerdi. Onların kalpIerine şeytan henüz bu tehlikeli vesveseyi sokmadan Peygamber (s.a.v.) nasihat için onları uyarmıştır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1- Mu'tekif, ziyaretçisi ile konuşabilir ve onu uğurlayabilir.

2- Kadın, itikafta olan eşini gece ziyaret edebilir ve onunla yalnız kalabilir.

3- Peygamber (s.a.v.) ümmetine müşfik davranıp onları günahlardan ve tehlikeli şeylerden korumuştur.

4- Kötü zanlara meydan vermemek, aydınlatıcı bilgi vermek meşrudur.

 

İbn-i Dakiki'l-İyd Bilhassa alimler ve örnek durumunda olan zatlar bu hususta çok dikkatli olmalıdır. Haklarında kötü zanlara yol açabilecek durumlardan sakınmalıdırlar. Çünkü böyle bir töhmet altında kaldıkları takdirde onların bilgisinden halk istifade edemez, demiştir.

 

Hattabi Bu hadis, Safiyye (r.anha)'yı evine geçirmek için Peygamber (s.a.v.)'in Mescidden çıktığına delalet ediyor. Ve bir vacibin ifası için mu'tekif Mescidden çıktığı zaman onun itikafı bozulmaz, diyen alimler için bir delildir, demiştir.