SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1780 >>

66- 'MÜSTEHAZA KADIN İTİKAF EDER' BABı

 

حَدَّثَنَا الحسن بْن مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. حَدَّثَنَا عفان. حَدَّثَنَا يزيد بْن زريع، عَن خالد الحذاء، عَن عكرمة؛ قَالَ:

 - قالت عائشة: اعتكفت مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ امرأء من نسائه. فكانت ترى الحمرة والصفرة. فربما وضعت تحتها الطست.

 

Aişe (r.a.anha)'dan; Şöyle demiştir: Bir defa Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zevcelerinden birisi Onunla beraber itikaf etti ve (hayız günlerinden başka günlerdeki bu itikafı esnasında akan kanında) kırmızılık ve sarılık görürdü. Bazen (kanının akmasından dolayı) altına leğen koyardı.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Müstehaza iken Peygamber (s.a. v.) ile beraber itikaf eden zevcesinin Ümmü Seleme (r.anha) olduğu Said bin Mansur'un Halid el-Hazza aracılığı ile İkrime'den yaptığı bir rivayette bildirilmiştir.

 

Bilindiği gibi kadın aybaşı adeti veya lahusalık kımını gördüğü sürece ibadet edemez. Bu sürelerin dışında kadından kan akması haline istihaza hali denir. Kadın bu durumda iken ibadetini yapar.

 

Hadis, müstehaza kadının itikaf etmesinin ve mescidde durmasının caizliğine delalet eder. Ancak mescidi kirletmekten emin olmak şarttır.

 

Hadis, istihaza halinde iken itikaf eden hanımın gördüğü kan'ın renginin beyaz, kırmızı bazen de sarı olduğunu ifade eder. Yani kan az aktığı zaman sarı ve çok aktıgı zaman kırmızı idi.