SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1781 >>

67- İTİKAFIN SEVABININ BABI

 

حَدَّثَنَا عبيد اللَّه بْن عَبْدُ الكريم. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن أمية. حَدَّثَنَا عيسى بْن موسى البخاري، عَن عبيدة العمي، عَن فرقد السبخي، عَن سعيد بْن جبير، عَن ابن عباس؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: في المعتكف ((هو يعكف الذنوب، ويجري له من الحسنات كعامل الحسنات كلها)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف، لضعف فرقد بْن يعقوب السبخي البصري الحائك. قال السندي: قلت: في آخر كتاب الحج من جامع الترمذي: قد تكلم يحيى بْن سعيد في فرقد السبخي، وروى عنه الناس.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) mu'tekif hakkında şöyle buyurdu, demiştir: «İtikaf günahları hapseder (= engeller) ve tüm iyilikleri işleyen gibi Ona iyilikler yazılır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir. 'Bunun senedi zayıftır. Çünkü ravi Ferkad bin Yakup es-Sabahi el-Basri el-Haik zayıftır.'

Sindi de, Yahya bin Said'in Farkad es-Sabahi hakkında konuştuğunun ve halk'ın ondan rivayette bulunduğunun Tirmizi'nin sünenindeki Hac kitabının sonunda bildirildiğini söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan ve Beyhaki tarafından da rivayet edilen bu hadisin açıklamasıyla ilgili olarak Sindi şöyle der: ......... cümlesindeki zamir itikafa raci olabilir. Bu takdirde cümlenin manası şöyledir: «İtikar günahlara mani olur. İtikaf süresince günah işlenmez.» Eğer maksat itikafın yalnız itikaf süresince değil de bu süreden sonra da günah işlemeye mani olması ise bu da mümkündür. Çünkü makbul bir itikaf sayesinde Allah Teala'nın itikaf sahibini günahlardan koruması mümkündür.

 

Mezkür zamirin mütekife raci olması da mümkündür. Bu takdirde cümlesinin manası şöyle olur: «Mutekif günahlara mimi olur. onları nefsinden defeder.» ilk ihtimal daha kuvvetlidir.

 

Hadisin ikinci cümlesine göre itikaf edip bu esnada günah işlemekten kendisini tutan bir mu'min tüm iyilikleri işlemiş gibi sevap kazanır. Bu cümleden gaye itikafa teşviktir.