SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1782 >>

68- RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMINıN İKİ GECESİNİ İHYA EDEN HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا أبو أحمد المرار بْن حموية. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المصفى. حَدَّثَنَا بقية بْن الوليد، عَن ثور بْن يزيد، عَن خالد بْن معدان، عَن أبي أمامة،

 - عَن النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم قال: ((من قام ليلتي العيدين، محتسباً للَّه، لم يمت قلبه يوم تموت القلوب)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف، لتدليس بقية.

 

Ebu Ümame (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kim sevabını Allah'tan umarak (ve sırf O'nun rızası için) Ramazan ve Kurban bayramının iki gecesini ibadetle ihya ederse kalblerin öldüğü gün Onun kalbi ölmiyecektir.»

 

Not: Ravi Bakiyye tediis ettiği için bu hadisin senedinin zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin açıklaması bahsinde Sindi: Hadis'in zahirine göre iki bayram gecesinin tamamını ibadetle geçirenler, mezkur mükafata kavuşurlar. Bu iki gecenin tamamını değil de bir kısmını teheccüdle yani gece ibadetiyle geçirenlerin de bu mükafata kavuşmaları umulur. Kalpler çok günah işlemekle ölürler. Bayram gecelerini ihya edenlerin kalbIeri ise ölmez, demiştir.

 

Camiu's-Sağir şerhi el-Azizi bu hadisin açıklaması bahsinde şöyle der: El-Alkami: "Kalbler öldüğü gün O'nun kalbi ölmeyecektir." cümlesi çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Bazılarına göre bundan maksad bu geceleri ihya edenlerin kalbIeri dünya sevgisine boğulmaz. Çünkü gönülleri dünya sevgisine boğulanlar ölü sayılırlar. Nitekim (Aleyhi's-Selam) Efendimiz; «Şu ölülerin yanma girmeyiniz.» buyurmuş. Kendisine bunların kimler olduğu sorulunca «(Gönülleri dünya sevgisine boğulmuş) zenginler.» buyurmuştur.

 

Bazılarına göre cümleden maksad bu iki geceyi ihya edenlerin akibetlerinin hayır olacağıdır. Yani imanla öleceklerdir. Çünkü:  «Kafir iken hidayete erdirdİğimiz kimse ... » (En'am 122) ayetinde kafir'e ölü denmiştir.

 

Hadisteki mükafat bu gecelerin çoğunu ibadetle geçirmek suretiyle de hasıl olur. Hatta İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre bu gecelerin yatsı ve sabah namazlarını cemaatla kılanlar da bu mükafatı kazanırlar, demiştir.

 

Camiü's-Sağir haşiyesinde el-Hafni de: "Hadis, bu geceleri ibadetle ihya edenlerin kıyamet günü kurtuluşa erenlerden olacaklarından kinayedir. Yani kalbIerin helak olacakları kıyamet günü bu geceleri ihya edenlerin kalbIeri helak olmıyacaktır. Hadis, bunların imanla öleceklerinden de kinaye olabilir, demiştir.

 

Hadisteki bayram gecelerinden maksad. Ramazan ayının son gününü bayrama bağlayan gece ve Arefe gününü Kurban bayramına bağlıyan gecedir.