SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-KEFFARAT

<< 2132 >>

19- ZİMMETİNDE BİR ADAK BULUNDUĞU HALDE ÖLEN KİMSE(NİN ADAĞINA AİT HÜKÜMLERİ BEYAN EDEN HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن رمح. أنبأنا الليث بن سعد، عن ابن شهاب، عن عبيد اللَّه بن عبد اللَّه،

 - أن سعد بن عبادة استفتى رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم في نذر كان على أمه. توفيت ولم تقضه. فقال رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((أقضه عنها)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Sa'd bin Ubade (r.a.), bir adak adayıp da yerine getiremeden ölen annesinin zimmetinde olan bu adağın hükmünü Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sordu. Resulullah (Sallallahu  Aleyhi ve Sellem) o'na: «Sen annen yerine o adağı kaza et.» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadis Kütüb-i Sirte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Avnü'l-Mabud yazarı bu hadisin şerhinde şöyle der: Sa'd (r.a.)'ın annesinin adağının ne olduğu hususunda ihtilaf vardır. Bunun oruç olduğunu söyleyenler olduğu gibi köle azadlamak olduğunu söyleyenler de vardır. Bir kavle göre sadaka, diğer bir kavle göre mutlak adak, başka bir kavle göre Sa'd tarafından bilinen muayyen bir adak idi. Bu hadis, ölünün zimmetinde kalan vacib hakların, onun yerine kaza edileceğine delalet eder.

 

Zimmetinde bir mali adak bulunduğu halde ifa etmeden ölen kişi, ifasını vasiyet etsin, etmesin, onun terekesinden bunun kaza edilmesinin vacibliğine cumhur hükmetmiştir. Ancak kişinin, son hastalığında adadığı adak, onun terekesinin tamamından değil, üçte birisinden ödenir.

 

Malikiler ile Hanefiler'e göre ölünüIl zimmetinde kalan mali nezrin ödemesi için onun vasiyet etmesi şarttır.

 

Hattabi de: Bu hadis, ölünün şahıslara olan borcu, terekesinden ödendiği gibi, adadığı adakların ve tahakkuk etmiş kefaretlerinin de onun terekesinden kaza edileceğine delalet eder. Şafii ve arkadaşlarının mezhebi budur. Ebu Hanife'ye göre ölü vasiyet etmemiş ise ne adakları ne de kefaretleri ödenir, demiştir.

 

Kastalani de: Zimmetinde mali bir adak olan ölünün terekesinin tamamından bu adak ödenir. Ölünün vasiyet etmiş olması şart değildir. Ancak son hastalığında adadığı adak onun terekesinin üçte birisinden ödenir. Eğer Sa'd (r.a.)'ın annesinin adağı mali bir adak idi ise .Sa'd ya annesinin terekesinden ya da kendi kesesinden ödemiş olabilir, demiştir."

Tuhfe yazarı şöyle der: Ölünün zimmetinde kalan adak, mali olmadığı takdirde cumhura göre mirasçıları bunu kaza etmeye mecbur değillerdir. Kefaret, adak ve zekat gibi mali vaciblere gelince eğer ölünün malı yok ise mirasçıları kendi mallarından bunu ödemeye mecbur değildir. Ama ödemeleri müstahabtır. Cumhüra göre hadisteki emir teberrü manasına yorumlanır.