SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2138 >>

DEVAM: 1- RIZIK TEMİNİ İÇİN MEŞRU ÇALIŞMA YOLLARINA TEŞVİK BABI

 

حدّثنا هِشَاُم بْنِ عَمَّارٍ. حدّثنا إِسْماَعِيلَ بْنِ عَيَّاشٍ، عَنْ بَجِيرِ بْنِ سَعْدٍ، عَنْ خَالِدِ بْنِ مَعْدَانَ، عَنْ المَقْدَامِ بْنِ يَكرِبَ الذُّبَيْدِيِّ،  - عَنْ رَسُولُاللّهِ صَلى اللّهِ عَلَيهِ وَسَلَمْ قَالَ ((مُحَمَّدَ كَسَبَ الرَّجُلُ كَسْباً أَطْيَبَ مِنْ عَمَلِ يَدِهِ. وَمَا أَنْفَقَ الرَّجُلُ عَلَى نَفْسِهِ وَأَهْلِهِ وَوَلَدِهِ وَخَادِمِهِ، فَهُوَ صَدَقَةٌ)).

 

فِي الزوائد إسناده إِسْماَعِيلَ بْنِ عياش. ورواه أَبُو داوود والترمذي والنسائيّ.

 

Mikdam bin Ma'dikerib ez-Zübeydi (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: «Erkek kendi el emeğinden daha helal bir kazanç kazanmamıştır ve erkeğin kendi nefsi, ailesi, çocuğu ve hizmetçisine harcadığı mal sadakadır.»

 

Not; Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde İsmail bin Ayyaş bulunur. Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Aişe (r.anha)'nın hadisini Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Buhari de Tarih'de rivayet etmiştir.

 

Sindi bu hadisin izahında şöyle der: Burada geçen "Atyab" kelimesi "En helal" demektir. Erkeğin meşru kazancı, haram lokma şüphesinden uzak olduğu için buna "En helal" denilmiştir Çocuk da babanın bir kazancı sayılmıştır. Çünkü baba, çocuğun dünyaya gelmesine vesiledir. Çocuk babanın bir kazancı olunca, çocuğun malı da babanın bir kazancı olmuş olur. Şu halde baba çocuğunun malını yiyebilir. Fıkıhçılar: Baba muhtaç olduğu takdirde ihtiyacı kadar çocuğunun malından yiyebilir, demişlerdir.

 

Baba ve anne muhtaç oldukları takdirde nafakaları, evladına vacibtir.

 

Mikdam (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud. Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Buhari de bu zattan şu mealde merfu bir hadis rivayet etmiştir;

 

"Hiç kimse kendi el emeğini yemekten daha hayırlı bir Iokma asla yememiştir. Allah'ın peygamberi Davud (Aleyhisselam) da şüphesiz kendi el emeğini yerdi.''

 

Kastalani bu hadisin şerhinde: İnsanın kendi el emeğinin daha hayırlı olmasının sebebi şudur: Bu emek, sahibini de başkasını da yararlandırır, kişiyi işsizlik ve tembellikten uzaklaştırır, nefsin gururunu kırdınr ve çalışkan sahibini dilencilik zilletinden korur, demiştir.

Hadis, erkeğin kendi nefsine, aile ferdIerine ve hizmetçisine harcadığı helal malının kendisi için bir sadaka hükmünde olduğunu ifade eder. Bu harcamadan maksat, ifrat ve tefritten uzak ve normal ihtiyaçlar için yapılan masraflardır. Çünkü İslamiyet israfı da cimriliği de yasaklamıştır. Kişinin kendi nefsine karşı da sorumlu olduğuna dair hadisler vardır. Bunlardan birisinde mealen: "Şüphesiz senin nefsinin de senin üzerinde bir hakkı vardır'' buyurulmuştur. Adamın ailesi ile çocuklarının nafakası da fıkıh kitabIarında belirtilen şartlar dahilinde ona vacibtir. Bunun sadaka sayılmasının manası, adamın bu harcamalardan dolayı sevab kazanmasıdır. Yani erkek kendi nefsinin ve aile ferdIerinin zaruri ihtiyaçlarını gidermekle mükellef olmakla beraber, bunu yapmakla ecir ve sevab kazanır. Bu hususta başka hadisler de vardır.