SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2139 >>

DEVAM: 1- RIZIK TEMİNİ İÇİN MEŞRU ÇALIŞMA YOLLARINA TEŞVİK BABI

 

حدّثنا أَحْمَدَ بْنِ سِنَانٍ. حدّثنا كَثِيرُ بْنِ هِشَامٍ. حدّثنا كُلْثُومُ بْنِ جَوْشَنٍ الْقُشَيْرِيّ عَنْ أَيُّوبَ، عَنْ نَافِعِ، عَنْ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُولُاللّهِ صَلى اللّهِ عَلَيهِ وَسَلَمْ ((التَّاجِرُ الأَمِينُ الصَّدُوقُ المُسْلِمُ مَعَ الشُّهَدَاءِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

 

فِي الزوائد: فِي إسناده كلثوم بْنِ جوشن القشيريّ، ضعيف. وأصل الحديث قد رواه الترمذيّ من حديث سَعِيد الخدريّ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: «Emin dürüst ve müslüman tacir kıyamet günü şehidlerle beraberdir .»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Külsum bin Cevşen el-Kuşeyrl zayıftır. Bu hadisin aslını Tirmizi, Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den merfu olarak rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisi Hakim de rivayet etmiş ve sahih olduğunu söylemiştir. Ancak onun bu sözüne itiraz edilmiştir.

 

Tirmizi'nin Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den merfu olarak rivayet ettiği hadisin meali şöyledir:

''Dürüst ve emin tacir; nebiIer, sıddıklar ve şehidlerle beraberdir.''

 

Tuhfe yazarı şöyle der: "Tıybi: Yani ticaretinde dürüstlüğü ve güvenirliği esas tutan kimse peygamberler, sıddıklar ve şehidler zümresinde olur. Bu iki temele aykırı hareket eden tacir ise fasıklar ve asilerle olur, demiştir. EI-Lemeat yazarı da: Yani anılan yüce dereceye erişmek için dürüstlük ve güvenlik hususunda en üstün dereceye ulaşmaya gayret edilmelidir, demiştir."

 

Tuhfe yazarı daha sonra, dürüst ve emin tacirin faziletine ait olup İbn-i Abbas ve Enes hazretlerinden rivayet edilen hadisleri nakletmiştir.

 

Sindi de: Yani emin, dürüst ve müslüman tacir, hayırlı mal elde etmek niyeti ile çalıştığı zaman mübarek insanlarla haşrolur. Şu halde. aslında mübah olan bir çalışma iyi niyetle yapıldığı zaman, ibadet sayılır ve böyle çalışan kimse sevab kazanır. Ahirette de ibadet ehli ile beraber, olur, demiştir.