SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2153 >>

6- İHTİKAR VE MALI PİYASAYA SÜRMEK BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِىٍّ اَلْجْهَضَمِيُّ. حدّثنا أَبُو أَحْمَدَ. حدّثنا إِسْرَائِيلُ عَنْ عَلِىِّ بْنِ سَالِمِ ابْنِ ثَوْبَانَ، عَنْ عَلِىٍّ بْنِ زَيْدِ بْنِ جَدْعَانَ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ، عَنْ عُمَرَ بْنِ اَلْخطَّابِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى اللّهِ عليه وسلم ((اَلْجالِبُ مَرُزُوقٌ وَالْمُحَتِكرُ مَلْعُونٌ))

-         

فِي الزوائد: فِي إسناده على بْنِ زيد بْنِ جدعان، وهو ضعيف.

 

Ömer bin el-Hattab (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «(Stokçuluk etmeyip malını) satışa arz eden kimse rızıklanmış (karlı) dır. İhtikar eden de mel'undur.»

 

Not: Bunun senedinde bulunan Ali bin Zeyd bin Ced'an'ın zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir

 

AÇIKLAMA: Ömer (r.a.)'ın hadisini Hakim de rivayet etmiştir. Bu hadiste geçen Calib: Çeşitli malları getirip satışa arzeden kimsedir. Hadis, böyle yapan kimsenin karlı olduğunu bildirir. Muhtemelen bununla ilgili cümle dua mahiyetindedir. Yani «Malını satışa arz eden kimseyi Allah rızıklandınp kazançlı eylesin."

 

Hadisin ikinci cümlesinde ise ihtikar eden kimsenin mel'un olduğu bildirilmiştir. Mel'un: Allah'ın rahmet ve rızasından uzak olan demektir. Bu cümle de beddua mahiyetinde olabilir. Yani «İhtikar eden kimseye Allah lanet. eylesin.»

 

DAHA FAZLA AÇIKLAMA: 2154’te