SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2168 >>

DEVAM: 11- SATILMASI HELAL OLMAYAN ŞEYLER BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدٍ بْنِ يَحْيَى بْنِ سَعِيدٍ الْقَطَّانِ حدّثنا هَاشِمُ بْنُ الْقَاسِمِ حدّثنا أَبُو جَعْفَرٍ الْرَّازِيُّ عَنْ عَاصِمٍ عَنْ أَبِي الْمُهّلِّبِ عَنْ عُبَيْدِ الّله الِإفْرِيِقيِّ عَنْ أَبِي أُمَامَةَ قاَلَ :  - نَهَى رَسُولُ اللّهِ صلى اللّه عليه وسلم عَنْ بَيْعِ الْمُغَنِّياتِ وَعَنْ شِرَائِهِنَّ وَعَنْ كَسْبِهِنَّ وَعَنْ أَكْلِ أَثْمَانِهِنَّ

 

Ebu Umame (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şarkıcı cariyelerin satılmasını, şarkıcılık kazançlarını ve onların (satış) bedellerini yemeyi yasakladı.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'deki merfu hadisin meali şöyledir: "(Şarkıcı) cariyeleri satmayınız, onlan satın almayınız, onlara (şarkıcılığı) öğretmeyiniz. Onların ticaretinde hiç bir hayır yoktur ve (satış) bedelleri haramdir "Bazı insanlar, Allah yolundan saptırmak için (eğlendirici haram sesler gibi) münker sözü satın alırlar.'' (Lokman 6) ayeti bunun misli hakkında indirildi.''

 

Tuhfe yazarı bu hadisin şerhinde şöyle der; "Hadis, cariyelere şarkıcılığı öğretmeyi yasaklar. Çünkü şarkıcılık zinanın basamağıdır. Şarkıcı cariyeden maksat şarkıcılığı sanat haline getirendir. Kadı: Hadisteki yasaklama, şarkıcı cariyeleri şarkıcılık etsin diye satılmasına ve satın alınmasına mahsustur. Bunları meşru amaçla satmak veya satınalmak, yasak değildir. Şarkıcı cariyelerin satış bedelinin haramlığı, bunların satışının geçersizliğine delalet eder. Lakin cumhur bunların satışının sahih olduğuna hükmetmiştİr. (Akit sahih olmakla beraber, haramdır) Hadis şöyle yorumlanır. Şarab imalatçısına üzüm satıp bedelini almak haram olduğu gibi şarkıcı cariyeleri satıp bedelini almak da haramdır. Çünkü haram bir işin yapılmasına yardım edilmiş olur. Ama satış akdi geçerlidir, demiştir .

 

Hakim ve Beyhaki'nin İbn-i Ebi Şeybe'den rivayet ettikleri sahih bir eserde Abdullah İbn-i Mes'ud (r.a.)'a, yukardaki ayette geçen; ''Lehve'l-Hadis»'in manası sorulmuş, kendisi: O'ndan başka hak ilah olmayan (Allah)'a yemin ederim ki, bununla şarkıcıhk ve şarkı kasdedilmiştir, diye cevap vermiştir ..

 

Nevevi'nin beyanına göre kadının şarkıcılık kazancının haramlığı hususunda icma vardır Kadın hür de olsa hüküm aynıdır.