SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2083 >>

33- ÜMMÜ'L-VELED'İN İDDET (SÜRESİNİN BEYANl) BABI

 

حَدَّثَنَا علي بن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وكيع عن سعيد بن أبي عروبة، عن مطر الوراق، عن رجاء بن حيوة، عن قبيصة بن ذؤيب، عن عمرو بن العاص؛

 - قَال: لا تفسدوا علينا سنة نبينا مُحَمَّد صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم. عدة أم الولد أربعة أشهر وعشرا.

 

Amr bin el-Âs (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebiimiz Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in sünnetini bize bozmayınız. Ümmü'l-Veled'in iddeti dört ay on gündür,

 

 

Diğer tahric. Bu hadisi Ahmed, Ebu Davud ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetindeki metinde az kelime değişikliği var ise de mana ve hüküm değişmez.

 

Cariyeyi alan erkek onunla cinsi münasebette bulunup da ondan çocuğu olursa, cariyeye Ümmü'l-Veled denilir ve ona ait bir takım özel hükümler bulunur. Yeri geldiğinde anlatılacaktır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Ümmü'l-Veled olan cariyenin efendisi öldüğü zaman bu cariyenin iddetinin hür kadının iddeti gibi dört ay on gün olduğuna bu hadis delildir. Alimlerin bu husustaki görüşlerine gelince, Tekmile yazarı şöyle der:

 

1. Said bin el-Müseyyeb, İbn-i Cübeyr, İbn-i Sirin, Mücahid, Evzai, İshak bin Raheveyh ve bir rivayetinde Ahmed böyle hükmetmişlerdir. Delilleri bu hadistir. Bir de şu var: Bu cariye, efendisinin ölümü ile kendiliğinden azad edilmiş sayılır. Artık hür bir kadın durumuna geçtiği için onun gibi iddeti olur .

 

2. Hanefiler, Ata, Sevri ve Nahai: Efendisi tarafından azad edilmekle veya efendisinin ölümü ile azad edilmiş sayılan cariyenin iddeti üç Kur'dur. Çünkü Ömer (r.a.) ve başka sahabilerden rivayet edildiğine göre kendileri: Ümmü'l-Veled'in iddeti üç hayızdır, demişlerdir. Şu halde hüküm budur, demişlerdir.

 

3. Malik ve Şafii'ye göre bunun iddeti bir hayızdır.  Osman, İbn-i Ömer, Aişe ve el-Hasan (r.a.)'den bu kavil rivayet olunmuştur. Ahmed'den de böyle bir rivayet vardır.