SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2082 >>

32- BİR CARİYEYİ İKİ TALAKLA BOŞAYIP SONRA ONU SATIN ALAN ERKEK (HAKKINDA GELEN HADİS) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن عبد الملك بن زنجوبه أبو بكر. حَدَّثَنَا عبد الرزاق. حَدَّثَنَا معمر عن يحيى بن أبي كثير، عن عمر بن معتب، عن أبي الحسن، مولى بني نوفل.

 - قَالَ: سئل ابن عباس عن عبد طلق امرأته تطليقتين ثم أعتقا. يتزوجها؟ قَالَ: نعم. فقيل له: عمن؟ قَالَ: قضى بذلك رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم.

قَالَ عبد الرزاق: قَالَ عبد اللَّه بن المبارك: لقد تحمل أبو الحسن هذا صخرة عظيمة على عنقه.

 

Nevfel oğullan azadlısı Ebü'l-Hasan (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Bir köle (câriye olan) karısını iki talâkla boşadıktan sonra ikisi de âzad edilmiştir. Bu erkek bu kadınla (tekrar) evlenebilir mi? sorusu İbn-i Abbâs (r.a.)'a soruldu. İbn-i Abbâs: Evet (evlenebilir), dedi. Bunun üzerine İbn-i Abbâs'a: (Bu hükmü) kimden (rivayet ediyorsun)? diye soruldu. O: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  bununla hükmetti, diye cevap verdi.

 

 

Diğer tahric: Bunu Ahmed, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin son kısmında bulunan ve ravi Ebu'l-Hasan hakkında İbnü'l-Mübarek'in söylediği söz ile ilgili fıkrayı Ebu Davud. Ahmed bin Hanbel'den naklen rivayet etmiştir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'a soru soran zatın ravi Ebu'l-Hasan olduğu Ebu Davud'un rivayetinde belirtilmiştir. Ebu'l-Hasan bu soruyu kendi şahsı ile karısı için sormuştur. Çünkü Nesai de bulunan bir rivayette Ebü'l-Hasan; Ben ve karım ikimiz de memluk idik, demiştir.

Memluk; başkasının malı demektir Köle ve cariye manalarını kapsar.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

Hadisin zahirine göre bir köle azad edildiği zaman, hakkı olan talak sayısı üçe çıkar. Bu nedenle; köle iken iki talakla boşadığı karıya rac'at (dönüş) yapabilir. Çünkü azad edilmekle sahib olduğu Üçüncü talakı duruyor. İbn-i Abbas ve Zahiriye mezhebi mensubları böyle hükmetmişlerdir. Lakin cumhurun tatbikatı böyle değildir. Bu hadisle amel etmemişler ve şöyle yorum yapmışlardır: İbn-i Abbas'ın dediği durum üç talakla yapılan boşamanın bir talak sayıldığı döneme aittir. Nitekim o dönemdeki bir kölenin iki talakla ettiği yeminle bir talak gidiyordu. Ama o dönemdeki uygulamanın değiştiği malumdur. Yani üç talakla yapılan boşama yemini ile bir değil, üç talak vaki olur. Şu halde hadisin hükmü ilk döneme aittir,

 

Hadisin sonunda bulunan İbnü'l-Mübarek'in sözünün manası şudur: Ebu'l-Hasan büyük bir vebali yüklenmiştir. Çünkü onun rivayeti tüm fıkıhçıların kavIine ters düşer.