SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-KEFFARAT

<< 2094 >>

2- ALLAH'DAN BAŞKA BİR ŞEY ÜZERİNE YEMİN ETMEKTEN NEHİY BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن أبي عمر العدني. حَدَّثَنَا سفيان بن عيينة عن الزهري، عن سالم بن عبد اللَّه بن عمر، عن أبيه، عن عمر؛  - أن رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم سمعه يحلف بأبيه. فقال رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((إن اللَّه ينهاكم أن تحلفوا بأبائكم)) قَالَ عمر: فما حلفت بها ذاكرا ولا آثرا.

 

Ömer (bin el-Haltab) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi  ve Sellem) (bir defa) Ömer'in kendi babasına yemin ettiğini kendisinden işitti ve: «Şüphesiz Allah sizleri babalarınız üzerine yemin etmekten meneder.» buyurdu. Ömer demiştir ki: Ben (bu yasağı Resûl-i Kkrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittiğim andan itibaren) artık ne kendim babalar üzerine yemin ettim ne de başkalarından naklen bu tür yemini ağzıma aldım.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve Malik te bu hadisi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tuhfe yazarı bu hadisin şerhinde: 'Allah Teala'dan başka bir şeye yemin etmenin yasaklanmasının hikmeti hakkında alimler şöyle demişlerdir: Bir şeye yemin etmek onu tazim ve yüceltmeyi gerektirir. Hakikatta azamet Allah'a mahsustur. Babalar veya başka şeylere yemin. etmenin hükmü hakkında ihtilaf vardır. Hanbeliler'in meşhur kavIine göre haramdır. Malikiler'in meşhur kavline göre mekruhtur' demiştir.

 

Bu hususta genişçe bilgi bu babın sonunda verilecektir.