SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-KEFFARAT

<< 2093 >>

DEVAM: 1- RESULULLAH (S.A.V.)'İN (GENELİKLE KULLANDIĞI) YEMİN (ŞEKLİNİN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا حماد بن خالد. ح و حَدَّثَنَا يعقوب بن حميد بن كاسيب. حَدَّثَنَا معن بن عيسى، جميعا عن مُحَمَّد بن هلال، عن أبيه،

 - عن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ: كانت يمين رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((لا. وأستغفر اللَّه)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yemini (bazen) şöyle idi: «Hayır ve (eğer durum böyle değilse) ben Allah'tan mağfiret dilerim.»

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: Bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Sindi'nin beyanına göre Beyzavi: Hadisin metninin manası şöyledir: "Eğer durum böyle değilse ben Allah'tan mağfiret dilerim," Bu söz yemin olmamakla beraber, anlatılan durumun doğruluğunu tasdik ve takviye etmesi bakımından yemine benzer ve bu nedenle Ebu Hureyre (r.a.) buna yemin ismini vermiştir, der.

 

Tıybi ise: Anılan sözün yemin mahiyetini taşıması bakımından şöyle demek uygundur; Allah'tan mağfiret dilemeye ait cümle, yemin cümlesine atıf edilmiş olarak kabul edilmelidir. Yemin cümlesi ise mukadderdir, yani sözden atılmıştır. Esas itibarı ile sözün tamamı şöyledir: "Ben Allah'a yemin ederim ve eğer durum böyle değilse Allah'tan mağfiret dilerim."

 

Cümlenin başında bulunan "La" harfi, yeminin te'kidi için kullanılan bir zaid edat olabilir. Veya yeminden önce konuşulmuş bir sözün reddedilmesini ifade etmek üzere kullanılmıştır.