SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2263 >>

52- GÜMÜŞ VE ALTIN PARALARI KESİP KIRMANIN YASAkLIĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَسُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ، وَهَارُونُ بْنُ إِسْحَاقَ. قَالُوا: أَنْبَأَنَا الْمُعْتَمِرُ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ فَضَاءٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَلْقَمَةَ بْنِ عَبْدِ اللهِ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ كَسْرِ سِكَّةِ الْمُسْلِمِينَ الْجَائِزَةِ بَيْنَهُمْ. إِلاَّ مِنْ بَأْسٍ)).

 

Alkame'nin babası Abdullah (bin Sinan el-Müzenî) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), müslümanların tedavüldeki sikkeli (altın ve gümüş) paralarını bir ihtiyaç (ve gerek) yok iken kesip kırmayı yasakladı.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: Hadis, bir ihtiyaç ve gerek yok iken tedavüldeki altın ve gümüş parayı kesip kırmanın, bozmanın ve parçalamanın yasaklığına, ihtiyaç ve zaruret halinde ise bunda bir sakınca bulunmadığına delalet eder. İhtiyaç ve zaruret şöyle olur: Mesela bunun sahte olması şübhesi varsa veya düşük ayarlı olduğu halde tam ayarlı gibi gösteriliyorsa, kesip kırmakta sakınca yoktur.

 

Hattabi: Altın ve gümüş parayı kesip kırmanın yasaklığının hikmeti hakkında alimler ihtilaf etmişlerdir: Bazılarına göre yasağın hikmeti, para üzerinde Allah'ın isminin yazılı olmasıdır. Bir kısım alimler: Para bir emanettir, bunda hiyanet etmemek gerekir, ayrıca parayı kesip kırmak, malı zayi etmek demektir, demişlerdir. Ebu'l-Abbas'tan bana ulaşan bilgiye göre, Asr-ı Saadet'te bazı adamlar altın ve gümüş paraların kenarlarını makasla kırpıp, bir nevi gizli hırsızlık yapıyorlardı, kestikleri parçaları değerlendiriyorlardı. Bunun üzerine bu yasak konuldu, demiştir.

 

Avnü'I~Mabiid yazarı Hattabi'nin yukardaki sözlerini naklettikten sonra: En-NeyI yazarı: Sikkeli sair paralar da bu anlamdadır. Özellikle bunlar tedavülde iseler. Çünkü müsıümanların elinde bulunan İslami paraları kesip kırmak ve parçalamak, onların maIını zayi etmektir, demiştir.

İbni Reslan da, es-Sünen şerhinde: Devlet başkanı, kendisinden önceki bir devlet başkanının devrine ait sikkeli gümüş para ile alış veriş etmeyi lağvedip bunun yerine piyasaya başka paraları sürerse, lağvedilmiş parayı kınp eritmek ve gümüşünden yararlanıp değerlendirmek caizdir, demiştir .

        .       ~

Şevkani de: Gerek ve ihtiyaç yok iken altın ve gümüş parayı kesip kırmayı Şar-i Hakiın yasaklamıştır. Kişilerin yararı ve kazancı uğruna bunları bozup parçalamak toplum yararına olabilir. Bu itibarla topluma zararı varken kişisel çıkarlar için buna cevaz vermek uygun değildir, demiştir.

 

Yukarda en-Neyl'den naklen verilen bilgiden anlaşıldığı gibi İslam memleketlerinde tedavülde olan sair paralarda altın ve gümuş paralar hükmündedir. Acizane kanaatıma göre sair paraları kesip parçalamak, altın ve gümüş paralara nazaran daha sakıncalıdır. Çünkü altın ve gümüş parçalansa bile ondan yararlanmak mümkündür. Fakat kağıt para parçalansa bir şeye yaramaz. Oysa piyasadaki kağıt paranın değerce altın, gümüş ve sair mallardan hiç bir farkı yoktur. Bunu parçalamak, malı açıkça zayi etmektir, sakıncası büyüktür.