SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2199 >>

26- İKAALE (= ALIŞ VERİŞ AKDİNİ BOZMA) BABI

 

حدّثنا زِيَادُ بْنُي أَبُو الْخَطَّابِ حدّثنا الأَْعَمشَ عَنْ أَبِي صَالِحٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلِيهِ وَسَلَّم

 - ((مَنْ أَقَالَ مُسْلِماً أَقَالَهُ اللّهُ عَثْرَتَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ))

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Satış akdinin kaldırılması hususunda kim bir müslüman'ın isteğini kabul ederse Allah onun hatasını kıyamet günü kaldırır.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud, İbn-i Hibban da rivayet etmiştir. İsnadı sahihtir. İbn Hibban 7/243 (5008) .

 

 

AÇIKLAMA: Avnü'l-Mabud yazarının beyanına göre İncahü'l-Hace'de şöyle denilmiştir: "Satış akdinin ikaale'si şöyle olur: Bir adam bir malı satın aldıktan sonra, bu mala ihtiyacı kalmaması, bedelini ödeyememesi veya bu satışta aldanmış olması kanaatı ile ya da başka bir nedenle bu satıştan pişman olup, malı iade etmek istediği zaman, satıcının bu isteği kabul etmesine İkaale denilir. Satıcı bu isteği kabul etmeye mecbur değildir. Çünkü satış akdi kesinleşmiştir. Fakat bu isteği kabul etmekle alıcıya ihsan ve iyilik etmiş olur. Bu iyiliğine karşılık, Allah Teala da onun hatasını ve günahını kıyamet günü bağışlar."

 

Hadis umumi bir hüküm getirdiği için. İkaale, alıcı tarafından da olabilir, kanaatindeyim. Yani satıcı her hangi bir nedenle bu akidden pişman olup malını geri almak istediği zaman, alıcı bu isteği kabul edip malı iade ederse, satıcıya iyilik etmiş olur ve hadiste müjdelenen sevabı kazanır.