SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2203 >>

DEVAM: 28- ALIM SATIM'DA KOLAYLIK GÖSTERME BABI

 

حدّثنا عَمْرُو بْنِ عُثْماَن بْنِ سَعِيد بْنِ كثير بْنِ دينار الحمصيي حدّثنا اللّهِ حدّثنا أَبوغسان مُحَمَّدُ بْنِ مطرف عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ المنكدر عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللّهِ قاَلَ قاَلَ رَسُولُ اللّهِ صلى اللّه عليه وسلم  -(( رحم اللّهِ عَبْداً سَمْحاً إذا اشترى سمحاً إذا اقتضى))

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: «Sattığı zaman kolaylık gösteren, satın aldığı zaman kolaylık gösteren ve hakkını isterken kolaylık gösteren kul'a Alla rahmet eylesin.»

 

 

Diğer tahric. Buhari

 

AÇIKLAMA: Osman (r.a.)'ın hadisini Nesai de rivayet etıniştir. Zevaid yazarının bunu Zevaid türünden sayması bir zuhul eseri olabilir.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Buhari de rivayet etmiştir. Tirmizi bunun bir benzerini rivayet etmiştir. Oradaki rivayet mealen şöyledir: "Sizden önce (ki ümmetlerde) bir adamı Allah mağfiret eyledi. (Magfiretin sebebi şu idi:) O adam satarken, alırken ve hakkını isterken kolaylık gösterirdi.''

 

EI-Fetih'de: Cabir (R.A.)'ın hadisinin şerhinde özetle şöyle deniliyor: Semh'in asıl manası cömertliktir. Burada kasdedilen mana ise, kolaylık göstermektedir. Hadis bir dua mahiyetinde olabilir. Yani satarken, alırken ve hakkını taleb ederken kolaylık gösteren kimsenin ilahi rahmete kavuşması için Resul-i Ekrem (s.a.v.) dua buyurmuştur. Hadis haber verme mahiyetinde olabilir. Yani böyle davranan bir kimseye Allah rahmet eylemiştir. Tirmizi'deki rivayet ikinci manayı ifade eder.

 

Hadis bu kolaylığı prensip haline getirenlere mahsustur. Çünkü Sehl kelimesi sıfat-i müşbihe nevindendir. Bu nevi sıfatlar devamlılık ifade ederler. Yani hayatında bir defa alış veriş edip bunda kolaylık göstermek pek önemli değildir. Mühim olan, müslümanın her muamelede, yumuşak, müsaınahakar ve kolaylık gösterici olmasıdır.

 

İbnü't-Tin'in anlattığı bir rivayette ..... ifadeSi vardır. Bunun manası "Yani borcunu öderken de (kolaylık gösterir, vadesini geçirmez.")

 

Nesai'nin rivayet ettiği Osman (r.a.)'ın hadisinde şu ilave vardır: "Yani borcunu öderken ve

alacağını isterken (de kolaylık gösteren ... )"

 

Hadis, muamelelerde müsamahakar davranmaya, kolaylık göstermeye, başkasına sıkıntı vermemeye ve alış verişlerde üstün ahlaklı hareket etmeye teşvik eder."

 

Bilindiği gibi müellifimizin rivayet ettiği Osman (r.a.)'ın hadisinde bu ilave, yani Nesai'deki ilave yoktur.