SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2204 >>

29- PAZARLIK ETMEK BABI

 

حدّثنا يَعْقُوبُ بْنِ حميد بْنِ كَاسب حدّثنا يَعْلى بْنِ شبيب عَنْ عَبْدِ اللّهِ بْنِ عُثْماَن بْنِ خثيم عَنْ قيلة أم بني أنمار قالت أتيت رَسُولَ اللّهِ صلى اللّه عليه وسلم فِي بعض عُمره عند المروة فقلت ياَ رَسُولَ اللّهِ إني امرأة أبيع وأَشتري فإذا أَردت أَن أَبتاع الشيء سمت به أقل مما أريد ثم زدت ثم زدت حتى أبلغ الذي أريد وغذا أَردت أَن أَبيع الشيء سمت به أكثر من الذي أريد ثم وَضعت حتى أبلغ الذي أريد فقال رَسُولُ اللّهِ صلى اللّه عليه وسلم  - ((لا تفعلي ياَ قيلة ! إذا أردت أن تبتاعي شيئاً فاستامي به الذي تريدين أعطيت أو منعت )) فَقَالَ (( إذا أَردت أن تبتاعي شيئاً فاستامي به الذي تريدين أعطيت أو منعت))

 

وفي الزوائد : فِي إسناده انقطاع قال المزيّ فِي الأطراف : ابْنِ خثيم عَنْ قيلة فيه نظر و قال الذهبي فِي الكاشف : قيلة أم رومان روى عنها عَبْد اللّهِ بْنِ عُثْماَن بْنِ خثيم مرسلا

 

Emmar oğullarının anası Kayle (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in umrelerinden birisinde merve'nin yanında Onun huzuruna çıktım ve: Ya Resulullah! Ben alım satım yapan bir kadınım. Bir şey satın almak istediğim zaman, arzuladığım fiyattan düşük bir fiyat teklif ederim. Sonra arzuladığım fiyat'a varıncaya kadar azar azar arttırırım. Bir malı satmak istediğim zaman da, arzuladığım fiyattan fazla bir fiyat teklif ederim. Sonra arzuladığım fiyat'a varıncaya kadar fiyatını indiririm, dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «(Öyle) yapma ya Kayle. Sen bir şeyi satın almak istediğin zaman, Arzuladığın fiyatı teklif et. Sana verilsin veya verilmesin,» buyurdu. Sonra şöyle buyurdu: «Bir mal'ı satmak istediğin zaman versen de vermesen de satmak istediğin fiyat'ı söyle.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde inkıta' vardır. EI-Müzzi el~Etraf'ta: İbn-i Huşeym'in Kayle'den olan rivayeti üzerinde düşünmek gerekir, demiştir. Zehebi de el-Kaşif'te: Kayle Ümmü Ruman'dan Abdullah bin Osman bin Huseyn mürsel olarak rivayette bulunmuştur, der.

 

AÇIKLAMA 2205