SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2247 >>

DEVAM: 45- KUSURLU BİR MAL SATAN KİMSE, KUSURU (MÜŞTERİYE) AÇIKLASIN, BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الْوَهَّابِ بْنُ الضَّحَّاكِ. حدّثنا بَقِيَّةُ بْنُ الْوَلِيدِ، عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ يَحْيَى، عَنْ مَكْحُولٍ وَسُلَيْمَانَ بْنِ مُوسى، عَنْ وَاثِلَةَ بْنِ الأَسْقَعِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مَنْ بَاعَ عَيْباً لَمْ يَبَيِّنْهُ، لَمْ يَزَلْ فِي مَقْتِ اللهِ، وَلَمْ تَزَلِ الْمَلاَئِكَةُ تَلْعَنُهُ)).

 

في الزوائد: في إسناده بقية بْنُ الوليد، وهو مدلس. وشيخه ضعيف.

 

Vasile bin el-Eska' (r.a.j'den; Şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim, buyurdular ki: «Kusurunu açıklamadığı bir malı satan bir kimse, dâima Allah'ın gazabı altındadır ve melekler devamlı ona la'net ederler.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Bakiyye bin el-Velid tedlisçidir. Şeyhi de zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Ukbe (r.a.)'ın hadisini Müslim, Ahmed, Tabarani, Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Vasile (r.a.)'ın hadisini Ahmed de rivayet etmiştir. Ramuz'daki bilgiye göre Müslim de Ukbe'nin hadisini rivayet etmiştir. Ama araştırmama rağmen Müslim de buna rastlayamadım. Zevaid yazarının bunu almaması da Ramuz'daki bilgiyi teyid eder.

 

Satın alınan bir malda değerini düşürücü veya alım amacına uymamayı gerektiren bir kusurun bulunduğu ve bunun satıcının yanında iken bulunduğu anlaşıldığında, müşteri bu malı geri verebilir, Şu halde müşterinin bu malı geri verebilmesi için görülen kusurun, malın değerini düşürücü olması şarttır veya bu mal kusuru dolayısıyla müşterinin işine ve alım amacına uymaması gerekir. Ayrıca bu kusurun müşterinin yanında meydana gelmiş bir kusur olmaması şarttır. Satın alınan binek hayvanının serkeş olup biniciye eziyet etmesi, onun değerini düşürücü bir kusurdur. Kurbanlık olarak satın alınan bir koyunun kulağının kesik olması, onun değerini düşürmemekle beraber alım amacına uymaması nedeni ile önemli bir kusur sayılır.

Satın alınan bir malda ne gibi kusurlar bulunduğu takdirde müşteri onu geri verebilir? Bunun geri verilebilmesi için ne gibi şartlar aranır? Geri vermek için ne kadarlık süre makbuldür?

Bu hususlarda dört mezhebin görüşlerini beyan etmek için birkaç sahifelik bilgi vermek gerekir. Bu nedenle istenen bilgi için fıkıh kitabıarına müracaat etmeyi tavsiye ederim.

Kusurlu bir malı sağlam gibi satmanın haram olduğu ve malın kusurunun satış yapılırken açıklanmasının gerekliliği bu babtaki hadislerden de anlaşılmaktadır. Vasile (r.a.)'ın hadisi de malın kusurunu açıklamadan satan kimsenin uğrayacağı kötü ,sonucu bildirmektedir.