SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2374 >>

33- EHL-İ KİTABIN BİRBİRLERİ ALEYHİNDE ŞAHİDLİK ETMELERİ BABI

 

حدَثنا مُحَمَّد بْنُ طَرِيفٍ. ثنا أَبُو خَالِد الأَحْمَرُ، عَنْ مُجَالِدٍ، عَنْ عَامِرٍ، عَنْ جَابشرِ ابْنِ عَبْدَ اللّهِ؛ أَنَّ رَسُولُ اللهِ أَجَازَ شَهَادَةَ أَهْلِ الكِتَاب، بَعْضِهِمْ عَلَى بَعْضٍ.

 

في الزوائد: في إسناده مجالد بي سعيد، وهو ضعيف.

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Kitab ehlinin birbirleri aleyhinde şâhidlik etmelerini caiz kılmıştır.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Mücalid bin Said zayıftır.

 

AÇIKLAMA:    Notta belirtildiği gibi bu hadis Zevaid türündendir. Bu hadise göre Ehl-i Kitab'ın yani hınstiyan ve yahudilerin birbirleri aleyhinde şahidlik etmeleri caizdir. Yani ettikleri şahidlik geçerlidir.

Sünen-i Ebu Davud'un şahidlik bölümünün "Yolculuk halinde yapılan vasiyet hakkında zımmilerin şahidliği" babında rivayet olunan Ebu Musa el-Eş•ari (r.a.)'ın bir hadisinin şerhinde Avnü'l-Mabud yazarının naklen beyanına göre Hattabi şöyle demiştir: .. Malik ve Şafii: Zimmi yani ehl-i Kitab'ın gerek bir müslüman aleyhinde ve gerekse bir kafir aleyhinde herhangi bir konuda şahidlik etmesi caiz değildir, demişlerdir.

 

Rey ehline göre zimmilerin birbirleri aleyhinde şahidlik etmeleri caizdir. Bütün kafirler bir millet sayılır. Yani bunların inandıkları kitabıarın ve dinlerin ayrı olması neticeyi değiştirmez. Bu itibarla bir hıristiyanın bir yahudi aleyhinde veya bir yahudinin bir hıristiyan aleyhinde verdiği şahidlik kabul olunur. (Fakat bir zimminin bir müslüman aleyhinde şahidlik etmesi caiz değildir.)

 

Ahmed bin Hanbel'e göre zimmilerin birbirleri aleyhinde şahidlik etmeleri caiz değildir. Keza bunların. bir müslüman aleyhinde şahidlik etmeleri de caiz değildir. Ancak yolculuk halinde bir müslüman vasiyet ederken müslüman şahid bulamadığı takdirde vasiyeti için tuttuğu zimmilerin şahidliği zaruret nedeni ile geçerli sayılır.

 

Şabi, İbn-i Ebi Leyla, İshak bin Rahuyye ve Zühri'ye göre yahudinin yahudi aleyhinde şahidlik etmesi caizdir, fakat hırıstiyan veya mecusi aleyhindeki şahidliği caiz değildir. Çünkü bunların her birisi ayrı bir millet yani din mensubu sayılır. Bir din mensubunun başka bir din mensubu aleyhinde şahidlik etmesi caiz değildir.