SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HİBE

<< 2386 >>

DEVAM: 5- (VERİLEN) HİBEDEN RÜCU ETMEK BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ عِبْدِ اللهِ بْنِ يُسُفَ العَرْعَرِيُّ. ثنا يَزِيْدُ بْنُ أَبِي حَكَيمٍ.ثنا الْعُمَرِيُّ، عَنْ زَيْدِ بْنِ أَسْلَمَ، عَنْ عُمَرَ، عَنْ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((العَائِدُ فِي هِبَتِهِ كَالْكَلْبِ يَعُودُ فِي قَيْئِهِ)).

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Hibesinden dönüş yapan kişi, kustuğuna dönüş yapan (yiyen) köpek gibidir.»

 

 

AÇIKLAMA:    Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde mevcuttur. Hakim ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi Tirmizi tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Nevevi, İbn-i Abbas'ın hadisinin şerhinde: Hibe edilip teslim edildikten sonra bundan dönüş yapmanın haramlığı bu hadisten açıkça anlaşılmaktadır. Bu hadis, yabancılara verilen hibelere yorumlanır. Kişinin kendi evladına veya torunlarına verdiği hibelere gelince bundan rücü etmesi caizdir. Nitekim Numan bin Beşir (r.a.)'ın 2375 - 2376 nolu hadislerinde bu durum belirtilmiştir. Kardeşlere, amcalara ve diğer yakınlara verilen hibelerden de dönüş yapmak caiz değildir. Malik, Şafii ve Evzai'nin kavli böyledir.

 

Ebu Hanife ve diğer bazı alimler ise: Herkes verdiği hibeden dönüş yapabilir. Ancak baba, evladına veya mahremi sayılan yakınlarına verdiği hibeden dönüş yapamaz, demişlerdir, diye bilgi vermektedir.

 

Es-SübüI yazarının naklen beyanına göre Tahavi: Hibesinden dönüş yapanın, kustuğunu gerisin geriye yiyen adama benzetilmesi, hibeden dönüş yapmanın haramlığını gerektirir. Fakat diğer rivayette olan ziyadede hibesinden dönüş yapan kişi köpeğe benzetilmektedir. Bu benzetiş ise hibeden dönüş yapmanın haram olmadığına delalet eder. Çünkü köpek mükellef değildir. Kustuğunu tekrar yemesi onun için haram sayılamaz. Bu fiil haram olmayınca buna benzetilenin fiil de haram sayılmamalıdır. Hadisten maksad, hibeden dönüş yapmaktan sakındırmaktır ve köpeğin fiiline benzeyen bir işin yapılmamasıdır, demiştir.

 

Es-Sübül yazarı bu nakli yaptıktan sonra bu tevilin uzaklığını ve hadisin sunuluşuna uymadığını ifade eder ve: Bu gibi benzetmeler, Şer-i Şerif'te ilgili işten şiddetle sakınmak amacıyla anılmaktadır. Nitekim namazın adabı konusu işlenirken, tilki gibi sağa sola dönülmesin, köpek gibi oturulmasın ve secde edilirken karganın gagasıyla bir şey alması gibi çarçabuk eğilip kalkılmasın, buyuruluyor. Anlaşılan açık mana, bunun haramlığıdır, uzak yorumlara iltifat edilmemelidir, demiştir.

 

El-Fetih yazarı da Ömra ve Rukba babından bir sahife önce verdiği bilgi meyanında Taberinin şöyle dediğini nakleder: "Bazı hibe çeşitleri vardır ki bunlardan dönüş yapmanın caizliği hadislerle sabit olduğu için o tür hibeler buradaki hadisin hükmünden istisna edilir: Karşılığında bir şey verilmek şartı ile yapılan hibe, babanın kendi evladına verdiği hibeler, henüz teslim edilmemiş olan hibe ve miras. yolu ile hibe edenin hissesine düşen ve böylece onun eline geçen hibe, bu hadisin hükmünün dışında kalan hibe çeşitleri için birer örnektir."