SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SADAKA

<< 2399 >>

DEVAM: 5- ARİYE (İNTİFA HAKKI GEÇİCİ VE İVAZSIZ OLARAK VERİLEN MAL) BABI

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyururken işittim, demiştir: «Âriye (sahibine) ödenir ve minha (sahibine) iade edilir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir; Bu hadisin senedi sahihtir. Ravi Abdurrahman, Yezid bin Cabir'in oğludur, sikadır. Ravi Said de Ebu Said el-Makberi'nin oğludur.

 

AÇIKLAMA:    Ebu Ümame (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud daha uzun bir metin halinde rivayet etmiştir. Tirmizi de Minha ile ilgili cümle hariç, Ebu Davud'un rivayet ettiği melmin mislini rivayet etmiştir. Hal böyle iken Zevaid yazarının bu hadisi Zevaid türünden saymasının sebebini bilernedim.

Hadisin "Ariye (sahibine) ödenir" mealindeki cümlenin açıklaması bölümünde Tuhfe yazarının el-Mirkat'tan naklen beyanına göre TurbeŞti şöyle demiştir: Yani ariye sahibine tediye edilir. Alimler bu cümleyi değişik şekilde yorumlamışlardır. Çünkü ariye'nin helak olması halinde, bedelinin bundan yararlanan kişiye ödettirilip ödettirilmiyeceği hususunda ihtilaf etmişlerdir. Ödettirilir, görüşünde olanlara göre bu cümlenin yorumu şöyledir: Ariye duruyor ise sahibine aynen tediye edilir. Durmayıp helak olmuş ise onun değeri tediye edilir.

 

Ariye, telef olduğu takdirde değeri ödettirilmez diyen alimler ise bu cümleyi şöyle yorumlarlar: Ariyenin, sahibine geri verilmesi masrafı sahibine ait olmayıp karşı tarafca ödenir.

Hadisin "Minha (sahibine) iade edilir" cümlesinin manası şöyledir: Yani minhanın mülkiyet hakkı sahibine aittir. Bundan yararlanan kişi bunu sahibine iade'€tmekle mükelleftir. Mesela bir adam süt veren ineğini sütünden yararlansın, diye bir adama geçici ve karşılıksız olarak veriyor veya meyva ağacı, meyvasından yararlansın, diye bu şekilde veriyor ya da sebze ve hububat eksin diye arazisini veriyor. Minha ismi verilen bu bağış anılan malların mülkiyetine ait değil, sadece intifa hakkına ve belirli bir süreye aittir. Malın mülkiyet hakkı, mal sahibine aittir. Şu halde yararlanma süresi bitince anılan malın sahibine iade edilmesi gerekir.

 

ARİYE TELEF OLUNCA SAHİBİ BUNUN DEĞERİNİ ÖDETTİREBİLİR Mİ?

 

Bu husüsta alimler arasında ihtilaf vardır. EI-Mirkat'ta Kadı'dan naklen beyan edildiğine göre ariye, müstairin yani yararlanmak üzere alan kişinin yanında iken telef olursa İbn-i Abbas, Ebu Hureyre, Ata, Şafii ve Ahmed'e göre ariyenin değeri müstair'e ödettirilir. Şürayh, el-Hasan, Nahai, Ebu Hanife ve Sevri'ye göre ödettirilmez. Çünkü ariye, müstair'in elinde bir emanet durumundadır. Onun bir kusuru olmadıkça kendisine ödettirilmez. Bu görüş Ali ve ibn-i Mes'üd'den de rivayet edilmiştir. Allah cümlesinden razi olsun.

 

Ariye olarak verilen bir mal müstair'in elinde iken helak olduğu takdirde hangi durumlarda ona ödettirilir ve hangi durumda ödettirilemez, ariye akdi nasıloluşur ve ne gibi hükümleri vardır? Bu husüslar geniş izahlar ister. Bu itibarla fıkıh kitabIarına baş vur!Ilak lazımdır .