SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2467 >>

14- HURMA AĞAÇLARI VE ÜZÜM DAĞLARI (MUSAKAT) MUAMELESİ BABI

 

Bu babtaki hadislerin tercemesine geçmeden önce Müsakat'ın tarifini yapalım. Çünkü bu babtaki hadisler Musakat'ın meşruluğu hakkındadır.

 

Musakat kelimesi Sakiy kelimesinden alınmadır. Sakiy kelimesinin lügat manası sulamaktır. Musakat fıkıh ıstılahında şuna denilir: Hurma ağaçları ve üzüm asmaları sahibi bunu bir adama teslim eder. Adam bunların sulama. islah ve her türlü bakım işlerini görür. Elde edilen meyvalar pazarlığa göre aralarında taksim edilir. Bu işleme ait yapılan akid Musakat'dır. Musakaı'ın hükmü ve hangi ağaçlar için yapılabileceği konusundaki ilmi görüşler hadislerin izahı bölümünde verilecektir. Ekinler hakkında yapılan benzeri işleme Müzaraa, Muhabere ve Muhakale ismi verildiği bundan önce geçen bablarda anlatılmıştı. Şu halde bahçe sahibi ile bahçıvan. arasında yapılan ortaklık akdine Müsakat denilir. Tarla sahibi ile tarlayı ekip biçen ziraatçı arasında akdedilen ortaklığa Müzaraa, Muhabere ve Muhakale veya HakI ismi verilir .

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاح وَسَهْلٍ وَ إِسْحاقُ بْنُ مَنْصُورٍ. قَالوا: ثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْقَطَّانُ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ ؛ أَنَّ رِسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَامَلَ أَهْلَ خَيْبرَ بِالشَّطْرِ مِمَّا يَخْرُجُ مِنْ ثَمَرٍ أَوْ زَرَعٍ.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Hayber arazisinden) çıkan meyvadan ve ekinden yarısı Hayber halkına âît olmak üzere onlarla (müsâkat ve müzâraa) muamelesini yaptı.

 

AÇIKLAMA:    2469