SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2324 >>

DEVAM: 8- BİR MAL KOPARMAK İÇİN YALAN YERE YEMİN EDEN'İN (VEBALİNİ BEYAN EDEN HADiSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنِ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ الوَلِيدِ بْنِ كَثِيرٍ، عَنْ مُحَمَّد ابْنِ كَعْبٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ أَخَاهُ عَبْدَ الله بْنَ كَعْبٍ؛ أَنَّ أَبَا أُمَامَةَ الحَارِثِيَّ حَدَّثَهُ؛ أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولُ اللَهِ يَقُولُ:  ((لا يَقْتَطِعُ رَجُلٌ حَقَّ امْرِئٍ مُسْلِمٍ بِيَمِينِهِ، إِلاَّ حَرَّمَ اللهُ عَلَيْهِ الجَنَّةَ وَأَوْجَبَ لَهُ النَّارَ)). فَقَالَ رَجُلٌ مِنَ القَوْمِ: يَا رَسُولَ اللّهِ! وَإِنْ كَانَ شَيْئاً يَسِيراً؟ قَالَ: ((وَإِنْ كَانَ سِوَاكاً مِنْ أَرَاكٍ)).

 

Ebû Ümâme el-Hârisî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işitmiştir: «Müslüman bir kimsenin hakkını yemin etmek suretiyle koparan hiç bir adam yoktur ki Allah ona cenneti haram kılmasın ve ona cahennem ateşini vacib eylemesin.»

 

(Ebu Ümame demiş ki: Bunun üzerine sahâbîlerden bir adam: Yâ Resûlallah! Koparılan hak ve pek az bir şey olsa bile (mi)? dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Erâk ağacından bir misvak bile olsa (bile.)» buyurdu.

 

MÜSLİM HADİSİ İÇİN TIKLA